WASHINGTON - De Amerikaanse groep Halliburton kan geen verantwoording afleggen voor 1,8 miljard dollar aan facturen aan het Amerikaanse leger in Irak en Koeweit. Dat schrijft de Wall Street Journal. De krant baseert zich op een rapport van het Amerikaans ministerie van Defensie.

Het 60-bladzijden tellende Pentagon-rapport zou de Amerikaanse regering ertoe kunnen bewegen de betaling aan het Halliburton-filiaal Kellog Brown and Root (KBR) te bevriezen. KBR helpt het Amerikaanse leger in Irak met logistieke diensten en wordt daarvoor honderden miljoenen dollar betaald door de VS-regering.

Halliburton, één van 's werelds grootste leveranciers van diensten en producten aan de olie- en gasindustrie, werd tot 2001 geleid door Amerikaans vice-president Dick Cheney. Tegen het bedrijf lopen momenteel verschillende onderzoeken naar fraude en gesjoemel met facturen voor de activiteiten in Irak.

Het bedrag dat in het rapport genoemd wordt (1,8 miljard dollar) is goed voor 43 procent van de 4,18 miljard dollar die KBR in totaal aan het Pentagon vraagt voor de diensten in Irak en Koeweit.