Arcelor zou Mittal kunnen afweren door op US Steel te bieden. Op papier een mogelijkheid, in de praktijk niet ongevaarlijk.

De Duitse Frankfurter Allgemeine Zeitung onthulde gisteren dat zakenbankiers een bod op US Steel als mogelijke gifpil hebben geopperd. Arcelor-topman Guy Dollé gaf eerder deze week zelf toe dat een witte ridder vrijwel zeker niet zal komen opdagen. Er werd even gedacht aan Nippon Steel, de nummer drie op de ranglijst. Maar omdat deze Japanse producent door de markt veel hoger gewaardeerd wordt dan Arcelor, zou het Europese bedrijf de tweede viool spelen in zo'n constructie.

De zakenbanken USB, BNP Paribas en Deutsche Bank zouden het Arcelor-management hebben aangeraden om naar het westen in plaats van het oosten te kijken. Met de overname van een Amerikaanse producent zou Mittal op twee manieren in de wielen worden gereden. Ten eerste zou Arcelor met een lege oorlogskas en hoge schulden een veel minder aantrekkelijk overnamedoelwit worden. En ten tweede zou een overname van Arcelor mét Amerikaanse dochter wel eens op een njet van de Amerikaanse concurrentie-autoriteiten kunnen stuiten.

VS

In de VS komen twee producenten in aanmerking voor een overname: Nucor en US Steel. Maar Nucor, de gezondste Amerikaanse staalfirma, zou inclusief premie zo'n 13 miljard euro moeten kosten. Een maatje te groot voor Arcelor dus. Meer fundamenteel is het bezwaar dat zo'n overeenkomst voor de aandeelhouders waarde zou vernietigen in plaats van creëren, en dat de markt zo'n bod dus zou afstraffen. Arcelor wilde geen commentaar geven op het artikel in de Duitse krant. Lakshmi Mittal wilde er dinsdag in een gesprek met de Belgische pers evenmin op ingaan.

(rmg)