Draconische veiligheidsmaatregelen bij start Republikeinse Conventie (update)
Foto: rtr
NEW YORK - In New York is vandaag met nooit geziene veiligheidsmaatregelen de Republikeinse Conventie van start gegaan. De huidige president George W. Bush zal daarop aangesteld worden als kandidaat om zichzelf op te volgen. President George Bush hoopt met het vier dagen durende partijcongres in het politieke midden stemmen te winnen. Daarom krijgen vooral gematigde Republikeinen het woord.

Ongeveer 5.000 Republikeinse afgevaardigden verzamelen in Madison Square Garden, een sportarena in hartje New York. Daarbovenop komen de genodigden en de journalisten, samen goed voor zo'n 50.000 aanwezigen. Donderdagavond sluit de Conventie officieel af met een toespraak van president George W. Bush. Hij zal daarin formeel de nominatie van zijn partij aanvaarden.

In en rond Madison Square Garden werden draconische veiligheidsmaatregelen getroffen uit angst voor aanslagen, maar ook om de talloze geplande protestmarsen tegen Bush op afstand te houden. Zondagavond betoogden al 100.000 -400.000 volgens de organisatoren- mensen in een stille optocht.

De Republikeinen kozen naar eigen zeggen New York, traditioneel een Democratisch bastion, als plaats voor de Conventie om de aanslagen van 11 september 2001 te herdenken.

Strijd tegen terreur

Het programma van vandaag stond in het teken van terreurbestrijding, met een eerbetoon aan de nabestaanden van de slachtoffers van de aanslagen van 11 september 2001 en toespraken van senator John McCain en Rudy Giuliani, burgemeester van New York ten tijde van de aanslagen.

Beide sprekers prezen Bush als een krachtige leider in de strijd tegen terreur. ,,Hij is er niet voor teruggeschrokken om moeilijke keuzes te maken'', zei McCain, vier jaar geleden nog een van de rivalen van Bush in de strijd om de Republikeinse nominatie. ,,Bij het kiezen van een president kiezen we niet voor een Democraat of een Republikein, maar voor een leider'', zei Giuliani, die Bush vergeleek met Winston Churchill en Ronald Reagan.

Opvallend is dat belangrijke sprekers als Giuliani, McCain en gouverneur Arnold Schwarzenegger, die morgen aan het woord komt, veel gematigder zijn dan Bush en vice-president Dick Cheney. De Republikeinen hopen zo kiezers voor zich te winnen die terugschrikken voor Bush’ compromisloze stijl.

De Republikeinen blijven er op hameren dat Bush een krachtdadige leider is en Kerry een weifelende wauwelaar aan wie je de nationale veiligheid niet kunt toevertrouwen. De peilingen wijzen uit dat deze strategie succes heeft. Bush heeft de lichte achterstand die hij direct na de Democratische Conventie van eind juli opliep op Kerry, weer ingehaald. De twee kandidaten gaan nu ongeveer gelijk op.