KABUL - De registratie van de kiezers in Afghanistan leek lange tijd een echte mislukking te worden, maar de cijfers die de Verenigde Naties de afgelopen dagen bekendmaakten, overtreffen de verwachtingen. Volgens die cijfers hebben ondertussen al meer dan tien miljoen Afghanen zich laten registreren voor de komende presidentsverkiezingen van 9 oktober.

Het begin van de registratie verliep zeer moeizaam, maar de cijfers werden later met miljoenen gecorrigeerd. De presidentsverkiezingen waren oorspronkelijk gepland voor juni, maar moesten wegens te weinig registraties worden uitgesteld tot oktober.

Het grote registratieoffensief in Afghanistan begon in mei van dit jaar. Tijdens een operatie van ongekende omvang werden meer dan 4.600 bureaus geopend waar de Afghanen hun kieslegitimatiebewijs konden gaan afhalen. Bij de officiële sluiting van de bureaus op 15 augustus waren de gegevens van al 9,9 miljoen Afghanen geregistreerd.

Volgens de meest recentste cijfergegevens van de Verenigde Naties hebben in totaal al 10.567.834 kiezers zich laten registreren en wellicht zal het cijfer de komende weken nog stijgen.

41,3 procent van de legitimatiebewijzen werd aan vrouwen gegeven, terwijl uit statistische gegevens blijkt dat het percentage kiesgerechtigde vrouwen dichter bij de 50 procent ligt. In het zuiden van het land heeft zich sinds begin augustus in 18 van de in totaal 44 districten nog geen enkele van de geschatte 134.975 vrouwen aangemeld.

Volgens de berichten zouden er ook heel wat bedriegers aan het werk zijn die de verkiezingen willen verstoren. Omdat ze zich verscheidene malen lieten registreren, bezitten ze nu heel wat legitimatiebewijzen, die ze wellicht voor grof geld op de zwarte markt trachten te verkopen.