Muqtada al-Sadr roept op strijd te staken
Moqtada al-Sadr raakt steeds meer geïsoleerd. Foto: epa
BAGDAD - De radicale sjiitische leider Muqtada al-Sadr roept zijn strijders op de vijandelijkheden in heel Irak te staken. Dat heeft een medewerker op zijn kantoor bekendgemaakt. De beweging gaat zich vanaf nu engageren in het politiek proces van het land. Vannacht nog kwamen zeventien Irakezen om het leven en raakten 86 anderen gewond tijdens zware gevechten tussen strijders Al-Sadr en Amerikaanse soldaten in Sadr City, een voorstad van Bagdad.

,,Al-Sadr wil dat alle militaire operaties in Irak worden beëindigd'', zei de medewerker, Naim al-Kaabi. ,,We overwegen deel te gaan nemen aan het politieke proces.'' Daarmee zou Al-Sadr gehoor geven aan de wens van interim-premier Iyad Allawi, die eist dat Al-Sadr zijn militie ontbindt en een politieke partij vormt.

Al-Sadrs militie heeft de afgelopen drie weken strijd geleverd in de heilige stad Najaf. Vrijdag kwam na bemiddeling door grootayatollah Ali al-Sistani een einde aan de gevechten. Elders in Irak wordt nog gevochten. In Sadr City, een sjiitische sloppenwijk in Bagdad, wordt onderhandeld over een bestand.

Antiek verdwenen

De krant al-Sabah al-Jadid in Bagdad meldt vandaag dat waardevolle antieke voorwerpen zijn verdwenen uit het imam Ali mausoleum in Najaf. Wie de dieven zijn, is niet bekend. Het museum herbergt manuscripten, zwaarden, juwelen en antiek, geschonken door monarchen en staatshoofden.

Militieleden van Al-Sadr hebben zich drie weken verschanst in het heiligdom. Donderdag overhandigden zij de sleutels van het mausoleum aan medewerkers van groot-ayatollah Ali al-Sistani. Eerder arresteerde de politie al aanhangers van Al-Sadr op beschuldiging van diefstal.