Rebellerende soldaten in Oost-Congo trekken zich terug uit Bukavu
Soldaten van het rebellenleger van Laurent Nkunda. Foto: afp
KINSHASA - De twee rebellerende officieren uit het Congolese leger die gisteren met hun soldaten de grensstad Bukavu in Oost-Congo innamen, hebben zich in onderhandelingen met afgevaardigden van de Verenigde Naties vandaag bereid verklaard hun troepen terug te trekken. De toezegging lijkt voorlopig een oplossing voor het snel escalerende conflict rond de grensstad, dat abrupt een einde dreigde te maken aan twee jaar van betrekkelijke rust sinds het einde van de vijf jaar durende bloedige oorlog in Congo in 2002.
De rebellerende generaal Laurent Nkunda verklaarde vandaag dat hij al driehonderd van zijn soldaten opdracht had gegeven zich met onmiddellijke ingang uit Bukavu terug te trekken en dat de rest vanaf 15.00 uur plaatselijke tijd zou vertrekken. Na het vertrek van de soldaten neemt de VN-vredesmacht in Oost-Congo de controle over Bukavu weer op zich, aldus de generaal.

,,We trekken ons terug om de interim-regering van Congo te verzekeren dat we niet tegen haar zijn", zei Nkunda. ,,We zijn alleen tegen de onderdrukking van een deel van de Congolese gemeenschap." Nkunda en kolonel Jules Mutebutsi, twee voormalige rebellencommandanten die zich na de Congolese oorlog bij het nationale leger aansloten, gaven hun troepen gisteren het bevel Bukavu in te nemen omdat regeringstroepen daar hun bevolkingsgroep, de Congolese Tutsi’s, zouden onderdrukken.

Inwoners willen betere bescherming VN

Inwoners van Bukavu meldden dat rebellerende soldaten vannacht vrouwen hadden verkracht en huizen hadden geplunderd. Bij de medische post werden onder anderen een 15-jarig meisje en een zwangere vrouw binnengebracht die ernstig gewond waren geraakt bij verkrachtingen door de soldaten.

De inwoners eisen betere bescherming van de VN, die ruim tienduizend soldaten in Oost-Congo hebben gestationeerd. In de wijk Kadugu, waar de rebellen het ergst huis hadden gehouden, gooiden inwoners met stenen naar VN-voertuigen en dreigden zij VN-personeel te lynchen.

In de hoofdstad Kinshasa gingen vandaag duizenden Congolezen de straat op uit woede over de val van Bukavu. Ook hier keerden de demonstranten zich vooral tegen de VN omdat de vredesmacht volgens hen Bukavu had moeten beschermen. Honderden politieagenten en soldaten botsten met de demonstranten rond het VN-hoofdkwartier. Bij de VN-basis probeerden blauwhelmen de aanstormende menigte uit elkaar te drijven met traangasgranaten. Toen dat niet lukte en de demonstranten de basis binnendrongen, openden de soldaten het vuur. Ten minste twee Congolezen kwamen om, aldus de VN.

Rwanda

Na de inname van Bukavu gisteren, dreigde de situatie in het nog steeds instabiele oosten van Congo snel uit de hand te lopen. President Joseph Kabila kondigde woensdagavond de noodtoestand en algehele mobilisatie af in het land. In een toespraak op de staatstelevisie beschuldigde hij het buurland Rwanda van betrokkenheid bij de verovering van de grensstad. Rwanda was de belangrijkste vijand van Congo in de vijf jaar durende oorlog die het land tot 2002 verscheurde en beide rebellerende officieren vochten voorheen zij aan zij met Rwandese militairen in Oost-Congo.

De Rwandese regering ontkent met klem betrokken te zijn geweest bij de verovering van Bukavu. Ook afgevaardigden van de Verenigde Naties in het gebied zeiden geen aanwijzingen te hebben voor de betrokkenheid van Rwanda bij de inname van de grensstad.