ATHENE - Op slechts 71 dagen van de openingsceremonie heeft de Griekse minister van Milieu, Giorgos Souflias, gevraagd om de 28ste Olympische Spelen uit te stellen. Dat schrijft het Atheense weekblad Pontiki. Normaal zouden de Spelen van 13 tot 29 augustus in Athene moeten plaatsvinden.

Souflias zou in een brief aan premier Kostas Karamanlis onder meer de vertragingen bij de infrastructuurwerken, de gebrekkige kaartenverkoop en de hoge kosten van de verschillende bouwprojecten als problemen hebben aangehaald.

Zo wijst Souflias op het feit dat tweeënhalve maand voor de start 65 procent van de toegangstickets nog niet verkocht zijn. Bovendien maakt hij zich ook zorgen over de economische toekomst van het land na de Olympische Spelen. In elk geval zal de werkloosheid na het einde van de Olympische bouwwerken toenemen. Zijn voorstel om de Zomerspelen 'uit te stellen' wil hij nu onder vier ogen met de premier bespreken.

Uitlatingen scheppen slecht klimaat

In een eerste reactie verklaarde het Atheense organisatiecomité (ATHOC) dat het budget van de Olympische Spelen rond is. ,,Uitgaven en inkomsten leiden niet tot een tekort'', aldus een ATHOC-woordvoerder. Hij gaf tegelijkertijd ook als kritiek dat dergelijke uitlatingen enkel de Olympische Spelen schaden en een 'slecht klimaat' wekken op slechts enkele weken voor de start van de Zomerspelen.

Het is al de tweede keer in een week tijd dat Souflias zijn scepsis laat blijken over een succesvolle organisatie van de Zomerspelen. Afgelopen vrijdag verklaarde de minister dat hij al in 1997 een van diegenen was die niet pleitte voor Olympische Spelen in Athene.