BRUSSEL - Met de in verdenkingstelling van onder meer Electrabel-topman Jean Pierre Hansen en Suez geeft onderzoeksrechter Frederic Lutgenz aan dat volgens hem serieuze aanwijzingen van schuld bestaan. Maar een schuldigverklaring is het niet.

De verdenkingsprocedure bestaat sinds 1998 dankzij de wet-Franchimont. Het grote argument voor de invoering was toen de betrokken partijen meer rechten toe te kennen.

Wie officieel in verdenking is gesteld door de onderzoeksrechter mag het onderzoeksdossier inzien en kan zelfs vragen om onderzoeksdaden te stellen. Maar de procedure heeft niettemin een negatieve bijklank gekregen vanwege de media-aandacht die er vaak mee gepaard gaat.

Na een in verdenkingstelling gaat het onderzoek overigens gewoon voort. De hamvraag is hoever het onderzoek naar de computerinbraak bij Electrabel nu staat. Met andere woorden: is onderzoeksrechter Lutgenz bezig aan de afronding van zijn speurwerk of niet. Wat het onderzoek naar computerfraude betreft, wordt een inverdenkingstelling na goed een jaar wel gezien als vrij snel. De computerfraude-afdeling is immers druk bezet.

De onderzoeksrechter staat in ieder geval niet onder tijdsdruk want hij is niet gebonden aan een termijn. Dat geldt trouwens voor de hele onderzoeksprocedure. Zodra de onderzoeksrechter zijn conclusies heeft getrokken, verhuist het dossier naar het parket dat de eindvordering opmaakt.

Het is de raadkamer die daarna moet uitmaken of de ten laste gelegde feiten in de eindvordering zwaar genoeg wegen om de betrokken partijen te vervolgen voor de correctionele rechtbank.

Onderzoeksrechter Lutgenz verdenkt de groep Suez, Jean Pierre Hansen, Patrick Ouart en de computerinbrekers van ,,niet-geoorloofde toegang tot het informaticasysteem en poging tot afluisteren van haar Belgisch filiaal Electrabel''. Het Brusselse parket voegde er gisteren nog aan toe dat de feiten sterk afgezwakt zijn in vergelijking met de zware verdachtmakingen van in het begin. De Brusselse onderzoeksrechter stuurde vorig jaar nog een rogatoire commissie naar Suez op verdenking van 'spionage'.

Jean-Pierre Hansen heeft nooit ontkend dat hij opdracht gaf voor een veiligheidscheck van het informaticanetwerk van Electrabel. Hij zei dat te hebben gedaan in het belang van Electrabel.

(pse)