BRUSSEL - De socialistische vakbond ABVV heeft een stakingsaanzegging ingediend in de voedingsnijverheid. Als er tegen 14 maart geen doorbraak komt in de loononderhandelingen, gaat de ABVV-achterban in de voedingsbedrijven in staking.

Volgens Fons De Mey, voorzitter van ABVV-Voeding, willen de werkgevers ,,maximaal 4,1 procent loonsverhoging geven, een stuk lager dan de indicatieve nationale loonnorm van 4,5 procent, en dat nemen we niet''. De staking moet de druk opvoeren, zegt De Mey. De christelijke vakbond ACV doet niet mee, en vindt actie ,,voorbarig''.

Ook de werkgeversfederatie Fevia is ongelukkig met de ABVV-actie. ,,Er zijn amper drie ontmoetingen geweest met de vakbonden, waarvan slechts één echte onderhandelingsronde'', aldus Manou Doutrepont van Fevia. ,,Moet het ABVV dan al de grote wapens bovenhalen en met een staking dreigen?''

De onrust in aanloop naar de sectorale loononderhandelingen stijgt zienderogen. De twee grote bediendebonden, LBC en BBTK, zeggen ,,vrije loononderhandelingen'' aan te gaan, zonder zich gebonden te voelen door de loonnorm van 4,5 procent.

Goed om weten: de twee bediendebonden en ook ABVV-Voeding hebben tegen het ontwerp van nationaal sociaal akkoord gestemd.

(jir)Morgen: dossier over het loonoverleg in de sectoren.