Recordaantal Belgen geniet van pensioen in het buitenland
Foto: *
Meer dan 40.000 Belgen genieten in het buitenland van hun pensioen. Een absoluut record, en wel vijftig procent meer dan tien jaar geleden. Vooral Frankrijk is geliefd. Meer dan 14.000 landgenoten brengen er hun oude dag door. In Spanje, met het terzake legendarische Benidorm, wonen 4.000 gepensioneerde Belgen.

Belgen die hun oude dag in het buitenland doorbrengen, krijgen hun pensioen gewoon doorgestort. Wat telt zijn de rechten die ze als Belgische werknemer, zelfstandige en/of ambtenaar in België hebben opgebouwd. Of ze nu in Benidorm, de Provence of een klein eiland op de Stille Oceaan verblijven, maakt geen verschil. Soms kan zo'n verhuis zelfs een fiscaal voordeel opleveren. Of gewoon beter weer, minder regen, en meer zon.

Zon lokt

Jaar na jaar trekken meer Belgen naar het buitenland om er hun pensioen door te brengen, zo blijkt uit de statistieken van de Rijksdienst voor Pensioenen die ex-werknemers en zelfstandigen hun uitkering uitbetaalt. Tien jaar geleden betaalde de RVP aan 24.000 Belgen hun pensioen in het buitenland uit, begin vorig jaar waren het er al 34.000. Daarbovenop verblijven nog zo'n 6.000 gepensioneerde ambtenaren in het buitenland, wat het totaal op 40.000 brengt.

Belgen in het buitenland laten zich vooral door de zon lokken. meer dan een derde kiest voor Frankrijk, één op negen voor Spanje. Italië lokt nog 839 Belgen, terwijl landen als Portugal en - opvallend - Hongarije ook goed zijn voor enkele honderden landgenoten.

Toch zoekt niet iedereen de zon op. Onze buurlanden Nederland (2.423), Duitsland (2.364) en Luxemburg (1.403) zijn ook populair, terwijl nog eens 908 Belgen hun pensioen krijgen in Zwitserland. Wellicht zijn dat liefhebbers van de bergen, maar ook een bepaald soort fiscale vluchtelingen zoekt er onderdak. In Monaco wonen overigens 123 Belgische gepensioneerden.

Meer dan driekwart van de Belgen die hun oude dag in het buitenland doorbrengen, blijft in Europa. Een deel zoekt het toch over de oceaan. Canada en de VS tellen elk meer dan duizend Belgische gepensioneerden. Dat kunnen Belgen zijn die op hun oude dag daarheen verhuisden, maar ook mensen die eerst een aantal jaren in België werkten, en dan emigreerden. Daarbovenop komen ook nog landgenoten die de nationaliteit van hun nieuwe thuisland gekozen hebben. Ook Zuid-Afrika wint overigens aan populariteit: daar verblijven iets meer dan vijfhonderd Belgische gepensioneerden. Australië telt er 321. Een opvallende stijger is ook Thailand: daar zitten al 271 bejaarde Belgen, dertig meer dan een jaar eerder.

Turken en Marokkanen blijven

Ook buitenlanders die in België gewerkt hebben, krijgen vanzelfsprekend een pensioen. In totaal betaalt de RVP 176.134 pensioenen van gewezen werknemers en zelfstandigen in het buitenland uit, zo blijkt uit de jaarlijkse statistieken.

Het gros van wie een pensioen in het buitenland krijgt, zijn mensen met een vreemde nationaliteit die hier gewerkt hebben en daarna terug naar hun thuisland gingen. Zij zijn met 136.805. De Italianen zijn met net geen 40.000 de grootste groep, gevolgd door de Fransen met zo'n 20.000. Nog geen 8.000 Turken krijgen een pensioen in hun thuisland, terwijl de Marokkanen slechts met 5.661 zijn. In tegenstelling met Italianen brengen de meesten van hen dus hun oude dag in België door.