PEKING - Een voormalige partijfunctionaris in de Zuid-Chinese regio Guangxi is terechtgesteld omdat hij geprobeerd had een ongeluk in een tinmijn - waarbij in juli 2001 81 mijnwerkers omkwamen - te verdoezelen. Wan Ruizhong zou zich door managers van de mijn hebben laten omkopen om zijn mond te houden. Hij zou 3,2 miljoen yuan hebben opgestreken.

Een hoofdambtenaar die was aangeklaagd omdat hij destijds geen onderzoek had ingesteld en tegen zijn superieuren had gelogen, kreeg een voorwaardelijke straf van twee jaar omdat hij wroeging toonde, meldde het persbureau Xinhua.

Volgens de overheid zijn de mijnwerkers in Lajiapo verdronken toen er bij het werken met explosieven een wand openbrak waardoor water uit een oude aangrenzende mijngang bij hen naar binnen stroomde.

Toen ook nog aan het licht kwam dat de mijndirectie en lokale politici de zaak in de doofpot hadden proberen te stoppen en knokploegen in dienst hadden genomen om journalisten en familieleden van slachtoffers te intimideren, was het schandaal compleet. De toenmalige premier Zhu Rongzhi zette verslaggevers die zich niet hadden laten intimideren en de waarheid hadden achterhaald in de bloemetjes. En dat is een erg ongebruikelijk gebaar.