LONDEN - De Britse regering is bereid om genetisch gemanipuleerde maïs toe te laten. Dat meldt de krant The Guardian. De Britse publieke opinie is gekant tegen genetisch gemanipuleerde organismen (ggo's) in de voedselketen.

Volgens de krant is de beslissing acht dagen geleden genomen tijdens een vergadering met de minister van Milieu Margaret Beckett en minister van Buitenlandse Zaken Jack Straw. De officiële aankondiging zou volgende week moeten volgen.

Een hele reeks enquêtes heeft aangetoond dat een grote meerderheid van de Britten gekant is tegen ggo's. De ministers die deelnamen aan de vergadering, erkennen volgens The Guardian dat de beslissing weinig kans maakt om goed onthaald te worden door de bevolking. Maar ze zijn van oordeel dat een verbod ,,een makkelijke manier zou zijn geweest om er zich van af te maken''.

De Britse regering heeft zich volgens de krant gebaseerd op de conclusies van een wetenschappelijke commissie die eind januari heeft aanbevolen om genetisch gewijzigde maïs toe te laten, maar geen andere ggo's. Hun aanbeveling gebeurde na drie jaar onderzoek van zestig experimentele percelen in Groot-Brittannië.

De Europese Commissie in Brussel maakte woensdag bekend dat Europese experten het niet eens zijn geraakt over het al of niet toekennen van een toelating aan het Amerikaanse bedrijf Monsanto om transgenetische maïs te importeren in de Europese Unie. Het dossier is teruggestuurd naar de raad van Europese ministers.