LONDEN - De Londense rivierautoriteiten keken deze week vreemd op toen een dode piranha, een gevaarlijke zoetwatervis, in de Theems opdook. Wie zich ondanks de huidige lage temperaturen wil wagen aan een duik in de rivier, hoeft niet te vrezen voor een aanval door een school piranha's. Daarvoor is de temperatuur van het water te laag.

De natuurlijke omgeving van piranha's is de Amazone, duizenden kilometers van de Theems. Een zeemeeuw liet het dier vallen op het dek van de Thames Bubbler, een vaartuig dat de rivier van zuurstof voorziet. De piranha vertoonde enkel sporen van de bek van de meeuw. Vermoedelijk werd het dier vrijgelaten door de eigenaar die de piranha beu was of vond dat hij te groot was geworden. Door de temperatuur van het water overleed het dier.

De rodebuikpirana (Pygocentrus nattereri) had korte, sterke kaken en vlijmscherpe tanden. In zijn natuurlijke omgeving jaagt het dier in scholen. Die zijn in staat om op enkele seconden tijd een grote prooi tot het bot te verscheuren. Aangenomen wordt dat in september 1981 een school piranha's tot 300 mensen heeft verslonden toen hun boot kapseisde en zonk nabij Obidos, in Brazilië.

De vissen overleven maar enkele dagen in water met een temperatuur lager dan vijftien graden. De temperatuur van de Theems bedraagt nu om en bij de tien graden.