BRUSSEL (belga, eigen berichtgeving) Het overnamebod van het financieel consortium Ubidco op de Leuvense netwerkintegrator Ubizen start maandag en wordt afgesloten op 23 januari. Als Ubidco 95 procent of meer van de aandelen bezit, zal het een openbaar uitkoopbod lanceren op de nog resterende aandelen.

In december raakte bekend dat Ubidco, een financieel consortium bestaande uit Apax , het IT-fonds Kennet en KBC Investco, Ubizen wil overnemen.

De coalite biedt 0,95 euro per aandeel, wat volgens analisten weinig genereus is. Met ongeveer 35 miljoen uitstaande aandelen waardeert deze prijs Ubizen op 33,25 miljoen euro.

Voor een warrant van Ubizen wordt van 0,01 en 0,33 euro geboden, afhankelijk van het warrantplan. Ubizen heeft 1.189.400 warrants. De prospectus van het bod is vanaf maandag verkrijgbaar bij Fortis Bank, KBC Bank, CBC Banque en ING Belgium.

Het bod is wel aan een aantal opschortende voorwaarden onderworpen, zoals het feit dat bij het afsluiten van de biedingsperiode Ubidco minstens 90 procent van de aandelen te koop krijgt aangeboden.

Als Ubidco 95 procent of meer van de aandelen bezit, zal het een uitkoopbod lanceren op de nog resterende aandelen, tegen dezelfde voorwaarden.

De beleggers zijn overtuigd van het succes van de operatie en duwden in de loop van de dag de prijs van het aandeel met meer dan vijf procent omhoog. Ubidco heeft immers al een akkoord bereikt met een groep aandeelhouders om hun participatie van 36 procent over te kopen.

De coalitie had het management van Ubizen in december nog een aantal opschortende voorwaarden opgelegd. Zo moest Ubizen zijn betalingsverplichtingen nakomen aan zijn werknemers, moest het zijn belangrijkste klanten kunnen behouden en mocht er geen gerechtelijk akkoord worden aangevraagd.

Ubizen heeft verleden jaar aangekondigd dat het een nieuw herstructureringsplan zou uitwerken maar dat is nu een zaak van het consortium dat het bedrijf gaat overnemen. Of er al een industriële partner werd gevonden is nog niet bekend.

Ubizen heeft technologisch gezien een sterke marktpositie in Europa en de VS en heeft belangrijke blue chip-klanten in portefeuille. De managed security services zijn het paradepaardje. Alleen verdient het bedrijf er weinig geld mee doordat er een belangrijke kloof is tussen het afsluiten van de contracten en het innen van de opbrengsten. Door het gebrek aan rentabiliteit kan Ubizen echter niet alleen overleven.