Ze zijn er iets later bij dan andere jaren, maar uiteindelijk slaan de grote en ook enkele minder grote banken elkaar weer om de oren met tijdelijke acties om geld naar hun spaarboekjes te lokken. In de meeste gevallen verviervoudigen ze de aangroeipremie, maar er zijn tal van varianten.

Wie kiest voor een klassiek spaarboekje bij een grote bank laat veel geld liggen. Het is niet de eerste keer dat we dat schrijven. Daarom ook publiceren we wekelijks op deze pagina een overzicht van de interessantste aanbiedingen op de markt. De vloedgolf van tijdelijke aanbiedingen brengt nauwelijks wijziging in dat lijstje. Daarom ook, nemen we die acties niet op in onze wekelijks overzicht.

Wat al de acties gemeen hebben is dat ze tijdelijk zijn. Na enkele maanden daalt de vergoeding opnieuw. Waarschijnlijk wordt het bij de meeste banken dan opnieuw anderhalf procent basisrente, verhoogd met een half procent aangroei- of getrouwheidspremie.

Enkel als de marktrente de komende maanden sterk oploopt, zou het kunnen dat sommige instellingen in de lente toch iets meer gaan bieden. Maar dat is niet erg waarschijnlijk, want zowel de Europese als de Amerikaanse centrale bank hebben al aangekondigd dat ze de officiële rentetarieven nog een hele tijd op het huidige (recordlage) niveau zullen houden.

Om van de huidige gunsttarieven te kunnen genieten moet de spaarder aan een aantal voorwaarden voldoen. Die zijn bij nagenoeg alle banken verschillend, zodat vergelijken erg moeilijk is. Maar in de meeste gevallen zijn ze behoorlijk streng, soms zelfs zo complex of draconisch dat ze de alerte spaarder veeleer zullen afschrikken dan aantrekken.

Drie banken springen er naar onze mening wat uit, in positieve zin dan. In alfabetische volgorde zijn dat Citibank, Cortal en CP Banque.

De Amerikaanse reus sleutelde zowel aan de basisrente als aan de getrouwheidspremie. Beiden bedragen nu tijdelijk 2 procent. Je moet voor einde februari ten minste 10.000 euro vers geld op je rekening deponeren om er van te kunnen genieten. En het geld moet ten minste zes maanden op de rekening blijven. De aangroeipremie wordt al die tijd gewaarborgd, de basisrente niet.

Cortal houdt het bij een hogere aangroeipremie - 1,35 procent in plaats van 1,05 procent - maar die komt bovenop en al redelijk hoge basisrente van 2,15 procent. Samen dus goed voor 3,5 procent. Het aanbod geldt voor alle stortingen tot einde maart, die ten minste zes maanden op de rekening blijven. Er is geen minimumbedrag.

Bij CP Banque tenslotte is het reppen. De bank biedt nog één week een aangroeipremie van 2 procent, bovenop en basisrente van 1,8 procent. Nadien is het weer 0,75 procent, of 2,55 procent in het totaal. Ook hier moet het geld ten minste zes maanden op de rekening blijven staan.

Vaak moet ook rekening worden gehouden met de valutadatum. Vaak gaat de bank daarvoor een week of zelfs meer terug. Pas dus op en ga eerst na of de periode van zes maanden wel effectief gehaald wordt. Sommige banken rekenen ook beheerskosten aan. Hou daar rekening mee als je nog geen klant bent.

In de meeste gevallen kunnen de tijdelijke acties niet tippen aan de permanente aanbiedingen van de traditionele kampioenen van het spaarboekje. Wie nu 10.000 euro te beleggen heeft, kan de komende 6 maanden in het beste geval 4 procent rendement halen. Hij beschikt dan begin juli over 10.200 euro.

Die moet de daarop volgende zes maanden opnieuw ten minste 3 procent opbrengen om beter te doen dan een boekje dat het hele jaar door 3,5 procent biedt. De grote banken zullen begin juli bijna zeker niet beter doen dan 2 procent, en dan volstaat een boekje dat permanent 3 procent opbrengt om minstens even goed te doen.