Barco boekt 5 miljoen euro verlies op Esko-Graphics
  Zaventem zet inhaalbeweging voort
  Meer faillissementen in Europa

Barco boekt 5 miljoen euro verlies op Esko-Graphics

De visualisatiegroep Barco zal een niet-operationeel verlies van 5 miljoen euro boeken op zijn uittocht uit de grafische sector via Esko-Graphics. Eerder verloor Barco al handenvol geld in de grafische sector. Kirbi neemt de activiteiten van Esko-Graphics over. Barco had nog een risico van 15 miljoen euro op Esko-Graphics en krijgt 1,3 miljoen cash. De verliezen op de operatie worden gedeeltelijk gerecupereerd via de belastingen. Een uitgestelde belastingvordering van omgerekend 8,7 miljoen euro betekent dat Barco globaal ,,10 miljoen euro zal kunnen recupereren'' en ,,slechts een verlies van 5 miljoen euro moet boeken''.

Zaventem zet inhaalbeweging voort

Ondanks ongunstige omstandigheden heeft de luchthaven van Zaventem zijn inhaalbeweging in 2003 kunnen voortzetten. In totaal werden er vorig jaar 15.194.097 passagiers onthaald, een stijging met 5 procent ten opzichte van 2002. Het aantal bewegingen (landende en vertrekkende toestellen) kende met 252.249 wel een lichte daling met 1,8 procent. Dit duidt op een betere bezettingsgraad van de vliegtuigen.

Toch betekent het resultaat van 2003 nog steeds een achterstand van bijna 30 procent ten opzichte van het recordjaar 2000. Het aantal geregistreerde vliegtuigbewegingen ligt nog 22,6 procent onder het niveau van 2000. Sindsdien waren er al verschillende faillissementen in de luchtvaartsector, waaronder dat van Sabena. Voorts werden in 2003 20.881 nachtvluchten uitgevoerd op Brussel-Nationaal. Dat is een toename van 6,7 procent in vergelijking met 2002, maar ligt nog 10,7 procent onder het niveau van 2000.

Meer faillissementen in Europa

Het aantal faillissementen in Europa is vorig jaar met 5,4 procent gestegen. In West-Europa hielden welgeteld 157.725 bedrijven het vorig jaar voor gezien. De grootste stijging werd opgetekend in Portugal, waar het aantal ruimschoots verdubbelde. Op de tweede plaats kwam Nederland, waar 23,6 procent meer bedrijven over de kop gingen. België liep mooi in de pas met de rest van Europa: in ons land gingen 5,2 procent meer bedrijven failliet. De beste score zette Ierland neer. Daar daalde het aantal faillissementen met 11 procent. Van de kandidaat-EU-lidstaten deed Hongarije het het slechtst met een stijging van 24,3 procent. Tsjechië zette een daling van 16,3 procent neer.

(rmg)