ANTWERPEN _ De Antwerpse havengroep van Fernand Huts plant een tweede logistiek en distributiecentrum in de Waaslandhaven, op de linker Scheldeoever. Het vergt een investering van 496 miljoen euro. Op termijn zal het ruim 1000 bijkomende arbeidsplaatsen opleveren, belooft Fernand Huts.

Het investeringsplan werd gisteren bekendgemaakt naar aanleiding van de aankoop van een deel van de bedrijfsterreinen van Bayer Antwerpen op de linker Scheldeoever.

De groep Huts met als vlaggenschip het havenbedrijf Katoen Natie, heeft deze week een terrein van 70 hectare gekocht van Bayer en heeft via een optie de mogelijkheid om nog eens 30 hectare bij te kopen. Het gaat om de helft van het Bayer-gebied op de linker Scheldeoever.

Samen met de vroegere aankoop van het aanpalende terrein van het chemiebedrijf Rhodia beschikt de groep Huts nu over een gebied van 200 hectare. Behalve de terreinen beschikt de groep Huts overigens ook over 350 meter kaaien aan de Schelde. Die kaai is weliswaar niet geschikt voor het lossen en laden van grote zeeschepen maar wel voor de behandeling van binnenschepen en kleine kustvaarders.

Topman Fernand Huts wijst erop dat het eerste distributie- en logistiek centrum van Katoen Natie op de linker Scheldeoever aan het Vrasenedok, helemaal volzet is.

De Groep Huts is trouwens al begonnen met de uitbouw van haar tweede distributiecentrum in de Waaslandhaven op de voormalige Rhodia-gronden. Topman Huts meldt dat tot nog toe ruim 99 miljoen euro is geïnvesteerd. Dat heeft al 80 jobs opgeleverd. De havengroep heeft al een grote klant weten te strikken voor het nieuwe distributiecentrum. De verwachting is dat naast de ruim 1.000 rechtstreekse jobs, nog eens zoveel onrechtstreekse arbeidsplaatsen in het verschiet liggen. Over de manier waarop de investering wordt gefinancierd houdt hij het bij een combinatie van bankleningen en herinvesteren van de cashflow die de Groep Huts genereert.

Fernand Huts wil zich voorlopig niet laten vastpinnen op een termijn wat de realisatie van het tweede logistiek centrum betreft. Hij zegt klaar te staan om te investeren maar het investeringsritme hangt wel af van de aanpak van de overheid. Bijvoorbeeld het tempo waarin bouwvergunningen worden toegekend.

De topman van Katoen Natie wijst erop dat zijn bedrijf intensief is blijven investeren in de Antwerpse haven, zelfs in een periode dat het geen concessie kreeg voor de uitbating van een containerterminal aan het Deurganckdok.