Pacemaker nieuw wapen tegen zwaarlijvigheid
BRUSSEL - Er is een nieuw, gesofistikeerd wapen op komst in de strijd tegen overgewicht. Dat schrijft de krant The Sunday Times dit weekend. Ze heeft het over een soort 'pacemaker' die de hersenen vertelt dat de maag goed gevuld is en er dus niet gegeten hoeft te worden. Dr. Ian Campbell, de voorzitter van de Britse Campagne tegen Overgewicht, beschrijft het middel als een 'potentiële doorbraak'.

Het principe is eenvoudig: normaal rekt de maag zich na een maaltijd automatisch uit en geeft een signaal door aan de hersenen dat er niets mee bij kan of hoeft. Bij veel mensen die kampen met overgewicht geeft de maag dat signaal echter niet door, dus blijven ze eten.

Het door een Amerikaanse firma uitgevonden apparaatje dat in de hersenen wordt ingeplant geeft dat 'vol-is-vol'-signaal ook door aan de daarvoor bestemde hersencellen als de maag helemaal niet vol is. Dus wordt het hongergevoel naar behoeven weggenomen, wordt er minder gegeten en wordt de mens slanker.

Deze aanpak kadert in de groeiende overtuiging dat overgewicht niet alleen kan worden bestreden door dieet en lichaamsbeweging, maar dat daarnaast ook medische ingrepen vereist zijn. En aangezien deze 'pacemaker' geen neveneffecten heeft en gemakkelijk kan worden geplaatst, is het een minder riskant middel dan chirurgische ingrepen die vaak tot bloedingen leiden.

Nadeel is wel de kostprijs: zo'n implantatie kost momenteel 18.000 euro. Binnenkort mogen drie zwaarlijvige Britten als eerste kennis maken met het apparaat.