BAGDAD/CAÏRO - De hoogste Egyptische gezant in Irak, Ihab al-Sherif, is zaterdag in Bagdad ontvoerd. Dat hebben Egyptische diplomaten bekendgemaakt. Volgens drie getuigen werd Al-Sherif ontvoerd door acht gewapende mannen, die hem insloten toen hij een krant wilde kopen en hem in de kofferbak van een auto stopten en wegreden. Al-Sherif zou door zijn ontvoerders zijn geslagen en voor Amerikaanse spion zijn uitgemaakt.

Al-Sherif kwam op 1 juni in Irak aan. Een paar weken later maakte Egypte bekend de diplomatieke betrekkingen met Irak volledig te zullen herstellen, maar is het is niet duidelijk of Al-Sherif al officieel ambassadeur is. Egypte trok zijn ambassadeur uit Irak terug nadat dat land in 1991 Koeweit was binnengevallen. Ook andere Arabische landen hebben het herstel van de betrekkingen met Irak aangekondigd, maar door de ontvoering van Al-Sherif kan hierin vertraging optreden. De soennitische Iraakse Islamitische Partij veroordeelde de ontvoering en riep op tot de onmiddellijke vrijlating van Al-Sherif.

Een jaar geleden werd in Irak ook een Egyptische diplomaat ontvoerd. De ontvoerders wilden Egypte naar eigen zeggen onder druk zetten om geen troepen naar Irak te sturen. De diplomaat kwam na een maand vrij, nadat Egypte had verzekerd dat het niet van plan was om troepen te sturen.