BAGDAD - Een groep die eerder zeven vrachtwagenchauffeurs ontvoerde, heeft de soennitische Bond van Islamitische Geestelijken zondag gevraagd of de islam het ontvoeren van buitenlanders die voor een bezettingsmacht werken, toestaat.

De Arabische nieuwszender Al-Arabiya zond zondag video-opnamen uit waarop een gemaskerde man die zegt te spreken namen de Dragers van de Zwarte Vaandels de bond vraagt een fatwa, een religieus vonnis, over de kwestie uit te vaardigen.

,,We zijn ervan overtuigd dat het hele islamitische verzet in Irak zich eraan zal houden als het in het belang van de islam, de jihad en Irak is'', aldus de man. De Bond van Islamitische Geestelijken, een invloedrijke organisatie, heeft nog niet gereageerd op het verzoek.

Eerder deze maand lieten de Dragers van de Zwarte Vaandels zeven vrachtwagenchauffeurs vrij die ze weken hadden vastgehouden. De groep had het vertrek van de werkgever van de chauffeurs uit Irak, de vrijlating van Iraakse gevangenen en schadevergoeding voor slachtoffers van gevechten in Fallujah geëist.

Een Turks transportbedrijf maakte zondag bekend dat het zich terugtrekt uit Irak om het leven van een van zijn chauffeurs te redden. De chauffeur, de 48-jarige Mithat Civi, wordt in Irak vastgehouden door een groep die zich de Islamitische Verzetsbeweging - Al-Noaman Brigades noemt. De groep dreigde zaterdag de chauffeur te onthoofden als het bedrijf waarvoor hij werkt, Renay International, zich niet uit Irak terugtrekt.

Ook een ander transportbedrijf, Kuwait Falcon, dat een partner is van Renay, maakte zondag bekend zich uit Irak te zullen terugtrekken om Civi vrij te krijgen. Er hebben zich al eerder Turkse bedrijven uit Irak teruggetrokken om het leven van ontvoerde werknemers te redden.

Jordaniërs ontvoerd

De Arabische nieuwszender Al-Jazeera ontving zondag een videoband waarop een extremistische groepering beweert vier Jordaanse vrachtwagenchauffeurs te hebben ontvoerd. De vier zouden goederen hebben geleverd aan het Amerikaanse leger. De ontvoerders, die zich de Shura Raad van Mujahedeen uit Fallujah noemen, zeggen op de videoband dat de ontvoering een laatste waarschuwing is voor iedereen die met de Amerikanen in Irak samenwerken, maar uiten geen concrete dreigementen.

Ook zondag werd in het noorden van Irak het lichaam van een Egyptenaar gevonden. De handen van de man waren op zijn rug vastgebonden en het lichaam vertoonde sporen van mishandeling. Het lichaam werd gevonden in de buurt van Beiji.

Bij een vliegbasis van het Amerikaanse leger in de buurt van Dijiel, ten noorden van Bagdad, ontplofte zondag een autobom. Daarbij raakten volgens een legerwoordvoerder een Amerikaanse soldaat en twee Iraakse burgers gewond. Drie mensen zijn aangehouden voor verhoor. Volgens getuigen vloog een Amerikaanse Humvee door de explosie in brand.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in