KATHMANDU - Het Nepalese koninklijk regime heeft een vooraanstaande politicus, Narhari Acharya van de Nepalese Congrespartij, en twee vooraanstaande actievoerders vrijgelaten. Acharya was meteen na de afkondiging van de noodtoestand door koning Gyanendra op 1 februari opgepakt. Volgens een woordvoerder van de Congrespartij zijn nu alle politieke gevangenen van de zeven grote partijen vrijgelaten.

De vrijgelaten actievoerders zijn mensenrechtenactivist Krishna Pahadi en studentenleider Basu Koirala. Ook zij zaten maandenlang vast. Het regime liet na de koninklijke machtsgreep honderden politici en actievoerders arresteren. De afgelopen weken werden veel van hen onder internationale druk en op last van het hooggerechtshof op vrije voeten gesteld.

Woordvoerder Mahesh Acharya van de Congrespartij zei dat de koning, ondanks de vrijlatingen, zijn greep op de macht niet versoepelt. De koning stuurde in februari parlement en regering naar huis om de handen vrij te krijgen in de strijd tegen maoïstische rebellen en corruptie. Er woedt in Nepal een communistische opstand sinds 1996, die inmiddels ruim 11.500 mensen het leven heeft gekost.

De rebellen vielen zaterdagnacht een politiepost aan in Diktel, ongeveer tweehonderd kilometer ten zuidoosten van Kathmandu. Twee politiemannen raakten gewond. Enkele weken geleden vielen honderden rebellen Diktel binnen en richtten daar grote verwoestingen aan. Toen werden vijf agenten gedood en tientallen gevangenen bevrijd.