Amerikaanse regering had vorig jaar 15,6 miljoen geheimen
Capitol Hill in Washington. Foto: ap
BRUSSEL - De regering van president George W. Bush klasseert 125 documenten per minuut, wat jaarlijks ruim zes miljard euro kost. Die manier van werken lokt heel wat negatieve reacties uit in politieke kringen omdat de regering te veel documenten zou geheimhouden onder het mom van de strijd tegen het terrorisme.

Volgens de dienst voor Toezicht op de Veiligheid klasseerden de federale departementen vorig jaar 15,6 miljoen documenten onder nieuwe categorieën met vage titels zoals ,,gevoelige veiligheidsinformatie''. In 1997 waren 204 miljoen pagina's toegankelijk voor het publiek, terwijl dat er in 2004 nog maar 28 miljoen waren.

Thomas Kean, de voorzitter van de 9/11-commissie, zei in de New York Times dat soms alledaagse informatie uit kranten geklasseerd wordt.

Voorbeelden van geheime documenten: ,,ex-dictator Augusto Pinochet was geïnteresseerd in schermen, boksen en paardrijden'', een gepubliceerd vonnis waarin nadien een aantal regels onleesbaar worden gemaakt of de CIA die zijn budget van de jaren vijftig en zestig niet bekend wil maken.

In het verleden waren veel documenten openbaar, maar sinds de aanslagen van elf september is de situatie erg verslechterd.

Een woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad zei dat de enorme toename van geheime documenten hoofdzakelijk het gevolg is van het versturen van documenten via e-mail. Hij voegde eraan toe dat de regering fier is op haar ,,grote openheid''.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig