BRUSSEL - Vanaf dit weekend komt de vakantie-uittocht langzaam op gang. Een echte verkeerschaos verwacht automobilistenvereniging Touring echter nog niet. Vrijdagavond kan de spits in de omgeving van grote steden wat langer zijn dan normaal en zaterdag worden op de traditionele knooppunten op de Europese wegen wel wat files verwacht, maar de grote verkeersdrukte blijft voorlopig uit. Zondag verwacht Touring zelfs geen problemen.

Wat het Belgische wegennet betreft, wijst Touring erop dat er vanaf vrijdag op de Antwerpse Ring in beide richtingen nog slechts twee versmalde rijstroken beschikbaar zullen zijn.

In Wallonië zijn er werken op de E25 Luik-Bastenaken en op de E411 Namen-Luxemburg. Hoewel die werken niet voor ernstige problemen zullen zorgen, raadt Touring toch aan om alternatieve wegen te gebruiken. Wie naar de Ardennen gaat en de E411 wil vermijden, neemt best vanaf Courrière de N4. De E25 kan vermeden worden door de N64 Luik-Marche te nemen en vervolgens vanaf Marche de N4 en de A27 Verviers-St-Vith te volgen.

In Frankrijk wordt enkel drukte verwacht in de Rhônevallei (de A7 Lyon-Orange) op zaterdag. In Duitsland begint in enkele deelstaten de schoolvakantie. Op de snelwegen A5 Karlsruhe-Basel, de A9/A8 Nürnberg-München-Salzburg en op de ring rond München wordt het zaterdag druk richting zuiden. Voor Oostenrijk wordt op zaterdag druk verkeer verwacht richting zuiden op de Tauernautobahn Salzburg-Villach en de Brennersnelweg Kufstein-Innsbruck-Italië. In Zwitserland wordt zaterdag ook druk verkeer verwacht in de omgeving van Basel-Bern en de snelweg Luzern-Sankt Gotthardtunnel Italië.