BRUSSEL - De zoektocht naar een nieuwe voorzitter van de Europese Commissie wordt tot volgende week uitgesteld. Dat heeft de Ierse premier Bertie Ahern vandaag gezegd. Ahern hoopt een geschikte kandidaat te vinden voordat Nederland op 1 juli het voorzitterschap van de EU van Ierland overneemt.

Volgens een woordvoerder zal Ahern zich pas zondag weer met het onderwerp bezighouden. Vrijdag voert hij eerst gesprekken over Noord-Ierland in Londen, waarna hij de Amerikaanse president George Bush in het westen van Ierland zal ontvangen. Zaterdag ontmoeten zij elkaar opnieuw voordat een top tussen de EU en de Verenigde Staten begint.

Volgens een diplomatieke bron organiseert Ahern dinsdag een top in Brussel als hij zeker is dat er consensus bestaat over een kandidaat. Momenteel worden Ahern zelf en EU-buitenlandcoördinator Javier Solana genoemd als kanshebbers, al ontkennen beiden dat in het openbaar.

Gisteren bevestigde de Ierse zakenman en voormalig WTO-voorzitter Peter Sutherland dat hij door anderen als kandidaat naar voren is geschoven. Hij wilde niet zeggen of hij de baan zou willen. De Oostenrijkse kanselier Wolfgang Schüssel wuifde speculaties over zijn kandidatuur weg en zei dat het aan Ierland is om iemand te vinden die in het plaatje past.