BRUSSEL - In juli zijn 413 bedrijven failliet gegaan. Dat is 1,5 procent minder dan een jaar eerder. Over de eerste zeven maanden van dit jaar ligt het aantal faillissementen 0,19 procent hoger dan vorig jaar. Dat heeft het financieel informatiebureau Graydon berekend.

Vergeleken met 2004 gaat het dit jaar vooral in de horeca slecht. Er gingen dit jaar al 805 horecazaken failliet. Dat is 5 procent meer dan vorig jaar. Geen enkele sector telde meer faillissementen. Ook in de bouwnijverheid (+3 procent) gaat het beroerd, maar het absoluut aantal faillissementen ligt in deze sector lager.

De handel doet het dan weer beter dan vorig jaar. In de groothandel lag het aantal faillissementen 8 procent lager dan vorig jaar, in de kleinhandel 2,4 procent lager. Het aantal failliete dienstenbedrijven is met 1,2 procent gedaald, het aantal failliete transportondernemingen met 2,5 procent.

Als naar de geografische opdeling wordt gekeken, blijkt dat Brabant, West-Vlaanderen en Namen meer bankroete bedrijven tellen dan vorig jaar. Oost-Vlaanderen, Henegouwen, Antwerpen, Limburg, Luik en Luxemburg noteren een lager aantal faillissementen.

Het grootste faillissement van de maand juli, gemeten in werkgelegenheid, was dat van het Antwerpse expeditiebedrijf Atramef, waar 105 mensen werkten.

Daarna komen het transportbedrijf Ultra Rapide Wagner Frères uit Charleroi, met 88 personeelsleden, en de radiatorenproducent Hebros uit Boortmeerbeek, waar 81 mensen werkten. Het Zaventemse afhandelingsbedrijf Globeground voert de ranglijst voor het hele jaar aan. Daar werkten 185 mensen.

(rmg)