BRUSSEL - Na zes maanden heeft de Belgische chemie- en farmagroep Solvay zijn nettowinstrecord van 2004 bijna geëvenaard. Er heerste dan ook een hoerastemming gisteren, tijdens de voorstelling van de halfjaarresultaten. Voor heel het jaar verwacht Solvay in ieder geval een verbetering van het winstrecord.

Na de eerste jaarhelft staat de teller van de nettowinst op 509 miljoen euro. De recordwinst van heel vorig jaar bedroeg 541 miljoen euro. De winst per aandeel na de eerste jaarhelft ligt met 5,93 euro trouwens al 1 eurocent hoger dan het recordresultaat van 2004.

De sterke winstprestatie tijdens het eerste semester is voor een stuk wel te danken aan de winst die Solvay puurde uit de verkoop van enkele chemieparticipaties aan de oliemaatschappij BP (443 miljoen euro) en enkele vastgoedtransacties (125 miljoen euro). Daartegenover stond dat Solvay 382 miljoen euro opzij heeft gezet om onder meer de mogelijke gevolgen te dekken van lopende gerechtelijke procedures met de Europese concurrentie-autoriteiten, over prijsafspraken tussen de producenten van waterstofperoxide (een chemische witmaker).

Maar Solvay-topman Aloïs Michielsen beklemtoonde dat de goede resultaten ook heel veel te maken hebben met sterke operationele prestaties. Hij verwees naar de omzetgroei met 16 procent tot bijna 4,04 miljard euro en de toename van de operationele winst uit voorgezette activiteiten (Rebit) met 33 procent tot 428 miljoen euro. Een operationele winstmarge van 11 procent is bovendien nog nooit vertoond bij Solvay, voegde hij eraan toe.

Een unicum voor de Belgische chemie- en farmamultinational was ook dat alle afdelingen sterk presteerden. De omzet van de plasticdivisie ging 18 procent vooruit, terwijl de chemicaliënafdeling 16 procent en de farmadochter 13 procent meer omzet boekten. Op het vlak van de winst zette de chemiepoot - zowel plastic als chemicaliën - van Solvay de farma-activiteiten zelfs volledig in de schaduw. De lopende bedrijfswinst van de farma-afdeling daalde met 32 procent tijdens de eerste jaarhelft. De voorbije jaren was dat meestal omgekeerd. De farma-afdeling fungeerde geregeld als sterkhouder, terwijl de chemiepoot van Solvay vooral uitblonk door zeer wispelturige resultaten. Volgens Solvay-topman Michielsen zijn de voorbije drie jaar de chemie-activiteiten trouwens veel minder wispelturig geworden.

Bij de farmadochter van Solvay moeten tijdens de tweede jaarhelft overigens serieuze knopen worden doorgehakt. Op 1 augustus begint de integratie van Fournier Pharma. Door deze overname moet Solvay zijn operationele winstmarge gevoelig kunnen verhogen. Te meer omdat Solvay-topman Michielsen aankondigde dat een zeer significante synergie zal voortvloeien uit de versmelting van Fournier met Solvay. Hij wees erop dat het zowel om kostenbesparingen als om een stijging van de farmaverkoop ging. Met Tricor beschikt Solvay nu ook over een cholesterolverlager.

De Belgische chemie- en farmagroep kondigde gisteren ook aan dat tegen begin oktober de strategie en de prioriteiten van het geneesmiddelenonderzoek worden vastgelegd. Een van de grote onbekenden is de toekomst van Cilansetron , een middel tegen het prikkelbare-darmsyndroom. De gezondheidsautoriteiten in Groot-Brittannië en de VS gaven nog geen toestemming om het middel op de markt te brengen en vragen bovendien bijkomende ziekenhuisproeven.