Vlaamse toplui vragen opsplitsing België
Een groep Vlaamse toplui uit de economische wereld pleit in een uitgebreid manifest voor het opsplitsen van de Belgische staatsstructuur. Het manifest van de zogenaamde Warande Groep komt er op initiatief van Remi Vermeiren, gewezen topman van de KBC Groep, één van de grootste financiële instellingen van het land. Vermeiren wou gisteren geen commentaar geven op het initiatief.Vermeiren heeft verschillende mensen - onder de naam Warande Groep - samengebracht rond het idee van een zelfstandig Vlaanderen. Dat resulteerde in een lijvig boek dat een pleidooi vormt voor een zelfstandig Vlaanderen in Europa.

In het volgens betrokkenen goed onderbouwde manifest worden de nadelen van het huidige Belgische staatsbestel opgesomd en wordt aangetoond dat die een rem vormen op de ontwikkeling en het veilig stellen van de welvaart. Het boek verdedigt de stelling dat de kosten van het opheffen van het Belgische model lager zijn dan de instandhouding ervan.

Bekende klachten zijn de complexe staatsstructuur met de versnippering aan bevoegdheden, de politieke compromissen die niet op maat van de betrokken landsdelen zijn en de financiële transfers tussen noord en zuid. ,,De essentie is voor mij dat Vlaanderen de middelen moet krijgen om gepast te reageren op de uitdagingen die de mondialisering meebrengt. Dat kan alleen met een homogenere taakverdeling'', zei een betrokkene gisteren.

Bij het manifest zijn nog andere toplui betrokken: Herman De Bode (topman van McKinsey België), René De Feyter (voormalig gedelegeerd bestuurder van het VEV), Manu Ruys (ex-hoofdredacteur van De Standaard) en Frans Crols (directeur Trends ). Bij de ondertekenaars van het manifest, naar verluidt een vijftigtal prominenten, is onder anderen baron Hugo Vandamme terug te vinden, die commandeur in de Leopoldsorde is.

Opvallend is dat de groep rond Vermeiren geen politici bij het initiatief heeft betrokken. Ze willen tot een ,,gezond debat'' komen over de problematiek zonder dat het in een of ander politiek verdomhoekje wordt geduwd, zegt een betrokkene.

,,We hopen dat het initiatief ertoe zal leiden dat de juiste keuzes worden gemaakt op basis van volledige kennis van zaken'', zei Herman De Bode in een telefonische reactie. De Bode zegt als individu het initiatief te steunen en niet McKinsey te vertegenwoordigen.

De initiatiefnemers hebben zich voor hun oplossing voor Brussel laten inspireren door het Amerikaanse model in Washington DC. In hun manifest pleiten ze ervoor Brussel uit te bouwen tot Europese hoofdstad. Toch neemt het boek geen standpunt in over de staatsstructuur die het toekomstige België moet aannemen. Er wordt een lans gebroken voor de verzelfstandiging van de regio's, maar het zijn de regio's die moeten uitmaken of België een republiek wordt of een koninkrijk blijft.Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in