Na een uitstekend derde kwartaal verwacht KBC over het hele jaar ongeveer 2,2 miljard euro winst te boeken.

'OUTSTANDING'', noemde financieel directeur Herman Agneessens van KBC gisteren tijdens een telefonische persconferentie de resultaten over het derde kwartaal en over de eerste negen maanden van dit jaar. In de periode van juli tot en met september boekte KBC 543 miljoen euro nettowinst, waardoor het resultaat over de eerste drie kwartalen uitkwam op 1.796 miljoen euro. Dat is ruim de helft meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Agneessens was bijzonder tevreden omdat het ,,seizoenseffect'' dit jaar niet speelde: gewoonlijk ligt de winst in het derde kwartaal systematisch lager dan in het tweede, zei hij. Dit jaar daarentegen was er nog een stijging met 1 procentje.

De inkomsten over de eerste negen maanden groeiden met 9 procent, terwijl de kosten met 1 procent daalden. Daardoor kwam het operationeel resultaat een kwart hoger uit, op 2,66 miljard euro. Bovendien moest KBC heel wat minder waardeverminderingen doorvoeren op beleggingen en kredieten. De kredietverliezen kwamen uit op 5 miljoen euro, of 0,04 procent op het totaal uitstaande kredietvolume. Dat is, net als bij andere banken, historisch laag.

De grootste winstbijdrage leverde de retail, zeg maar het bankverzekeren voor particulieren, waarvan het zwaartepunt in België ligt. De winst over de eerste negen maanden sprong daar van 345 miljoen euro in 2004 naar 799 miljoen euro. Zoals de andere grote banken profiteerde KBC van de verlaging van de rente op het spaarboekje.

In de vooruitzichten voor heel 2005 hield KBC het tot nog toe bij ,,minstens 2 miljard euro''. Gisteren schoof Agneessens 2,2 miljard euro naar voren. En dit ondanks het feit dat KBC in het vierde kwartaal onder meer 100 miljoen eenmalige uitzonderlijke kosten verwacht voor de herwerking van de pensioenvoorzieningen van de werknemers. Dat heeft te maken met de gelijkschakeling van de pensioenplannen in het bank- en het verzekeringsbedrijf, zei hij. Meer wilde hij er niet over kwijt, omdat er daarover nog onderhandelingen lopen in de ondernemingsraad en een en ander nog in een cao gegoten moet worden.

Fin-Force

KBC deelde gisteren ook nog mee dat de Nederlandse Rabobank een belang neemt van 22 procent in Fin-Force. Fin-Force is een bedrijf dat KBC samen met EDS België vijf jaar geleden oprichtte om (inter)nationale betalingen te verwerken. Aanvankelijk was KBC Bank België de enige klant, maar inmiddels handelt Fin-Force ook betalingstransacties af voor de andere bedrijven uit de KBC Groep. In maart van dit jaar sloot KBC een eerste akkoord met een buitenlandse bank, de Duitse DZ Bank.

Vanaf 2007 neemt Fin-Force nu ook de verwerking van het buitenlandse betalingsverkeer van Rabobank voor zijn rekening. Bovendien neemt Rabo een belang van 22 procent in Fin-Force.

(kdr)