BRUSSEL (belga, reuters, eigen berichtgeving) - Nederlandse en Turkse veiligheidsinspecteurs overlegden gisteren over de beslissing van Nederland - en later ook Zwitserland en Duitsland - om de Turkse luchvaartmaatschappij Onur Air niet meer te laten landen op hun luchthavens vanwege vermeende technische tekortkomingen. Een aantal vluchten van Onur Air werd in het weekeinde afgeleid naar ons land, waar Onur Air nog wel mag vliegen.

Volgens de Nederlandse luchtvaartautoriteiten werd de beslissing om de vluchten op te schorten genomen nadat ernstige veiligheidsgebreken werden vastgesteld bij de toestellen, de vliegprocedure en het onderhoud. Onur Air ontkent dat echter, en het ontkent ook dat het al verscheidene waarschuwingen kreeg van de Nederlandse autoriteiten. Ook de Turkse overheid had kritiek op het vliegverbod. Maar de Turkse minister van Transport, Binali Yildirim, ontkende dat Turkije tegenmaatregelen wil nemen, zoals eerder bericht was.

Door het vliegverbod strandden de voorbije dagen duizenden toeristen, zowel in Turkije als in Europa. Onur Air leidde een aantal vluchten af naar België, naar de luchthavens van Zaventem en Charleroi, vanwaar de passagiers dan vervoerd werden naar Nederland en Duitsland.

Op de vraag of België dan lakser is dan de andere landen, antwoordt minister van Mobiliteit Renaat Landuyt (SP.A) dat zijn administratie een ,,strikt technische houding'' aanneemt. ,,Alle vliegtuigen van Onur worden geïnspecteerd. Als er geen inbreuken vastgesteld worden, mogen ze vliegen. We hadden de gemakkelijkste oplossing kunnen kiezen en de andere landen volgen, maar dan waren we inconsequent met onze eigen regels.''

Bij de inspecties in België werden alleen twee kleinere tekortkomingen vastgesteld. De twee betrokken toestellen mochten voorlopig niet terugkeren naar ons land.

Onur Air is de grootste privé-maatschappij in Turkije met een omzet vorig jaar van 354,2 miljoen euro. De maatschappij telt 900 bedienden en heeft een vloot van 26 toestellen: 21 van het type Airbus en vijf van McDonnel-Douglas. Onur Air bedient 25 bestemmingen, voor het merendeel in Europa.

(ty)