Opleidingen op universitair niveau in vastgoedkunde, of welke naam ze ook dragen, zijn van relatief recente datum. Zowel Leuven als Antwerpen bieden ze aan. De KU Leuven houdt het op één jaar, Universiteit Antwerpen Management School heeft de opleiding gespreid over twee jaar, waardoor ruimte ontstaat voor een eindwerk, een zogenaamd ,,Master Project''.

En da's toch duidelijk een voordeel, vindt Philippe Janssens, die meewerkt aan beide programma's. De deelnemers moeten al een universitair diploma op zak hebben, en minstens drie jaar bewezen ervaring hebben in de vastgoedsector. ,,In de praktijk is dat gemiddeld 4 tot 5 jaar. Het zijn dus mensen die al stevig in de praktijk verankerd zijn.''

En dat schept volgens Janssens mogelijkheden. Voor de eindwerken die hij begeleidt, tracht hij de groepen - studenten werken in team aan het project - zo samen te stellen dat de meest uiteenlopende disciplines samen komen. Een architect met iemand uit het aannemersbedrijf, een stedenbouwkundige, een makelaar en waarom geen fiscaal adviseur bij een vastgoedbedrijf?

Een greep uit de projecten die nu lopen.

De eerste groep is op zoek naar een geschikte plaats in de rand rond Brussel voor de inplanting van een shopping center. Geen concreet plan, wel een manier om alle facetten van zo'n groot vastgoedproject te onderzoeken.

Een tweede groep gaat na hoe het centrum van de gemeente Merchtem zou kunnen worden heringericht. Een van de teamleden werkt voor het OCMW van Merchtem. Het is zijn idee en het is evident dat de resultaten voor hem niet zonder belang zijn. Duidelijk een project dat achteraf geen verloren moeite zal blijken te zijn.

De derde groep studenten is op zoek naar een interessante en haalbare bestemming voor het zwaar vervuilde terrein achter het nieuwe gerechtsgebouw in Gent. Een heel andere problematiek, maar zeker niet minder interessant. Hier zal het milieuaspect een belangrijke rol spelen.

(lc)