Philippe Janssens is een van de meer kleurrijke figuren in de zo keurige vastgoedwereld. Een man van de praktijk - sinds 1996 leidt hij zijn eigen adviesbureau - maar ook met een grote belangstelling voor het waarom van de dingen.

Vanaf het einde van de jaren zeventig verzorgde Janssens bij de Antwerpse spaarbank Anhyp jaarlijks de ,,Gids der Onroerende Waarden'' die aan de hand van een massa cijfers een beeld schetste van prijs- en andere evoluties op de vastgoedmarkt.

Door schandalen aan de top van Anhyp, die uiteindelijk tot de overname door de Franse verzekeraar Axa zouden leiden, kreeg Janssens af te rekenen met andere bazen die hem strakker aan de leiband wilden houden en al die vastgoedstudies niet zo zagen zitten. Tijd om op te stappen, vond Janssens.

Even flirtte hij met de idee om zich in de journalistiek te storten. Dan klopte Fortis, toen nog ASLK, aan met een niet onaardig voorstel. Maar een vast dienstverband zag de intussen 48-jarige Janssens niet meer zitten. Het werd een eigen bedrijf, Studies & Advies Immobiliën, afgekort tot Stadim.

,,Iedereen associeert ons met het jaarlijkse vastgoedrapport dat we ook na de Anhyp-periode zijn blijven uitgeven. Het is nog steeds een belangrijk uithangbord dat we zeker niet mogen verwaarlozen, maar Stadim is vooral een adviesbureau, en dat leidt in de eerste plaats tot waardebepalingen van vastgoed.''

Afgelopen jaar passeerde voor meer dan 2,5 miljard euro aan vastgoed de revue bij de twee schatters die Stadim vast in dienst heeft en de drie die op losse basis meewerken. ,,Daarmee behoren we tot de grootste onafhankelijke kantoren van het land.'' Met ,,onafhankelijk'' bedoelt Janssens dat Stadim geen vastgoedtransacties of projectontwikkeling doet. Aan mei '68 heeft Janssens een zeker non-conformisme overgehouden. Op latere leeftijd kwam daar de behoefte bij om wat hij in drie decennia verzameld heeft aan cijfers en inzichten door te geven. ,,Noem het gerust een testament.'' Lang moest hij dan ook niet nadenken toen zowel de Antwerpse managementschool UAMS als de KU Leuven hem vroegen voor hun postuniversitaire vastgoedprogramma's.

(lc)