-  Deutsche Bank komt met islamitisch fonds
-  EU maakt afspraken voor financiële crisis
-  Buitenlanders beleggen minder in dollars
-  Staking in Finse papiersector

Deutsche Bank komt met islamitisch fonds

Deutsche Bank wil binnenkort een beleggingsfonds oprichten dat zich speciaal richt tot moslim-beleggers, en dat hen een gelijkaardige return kan bieden als een hefboomfonds. Het fonds zal niet beleggen in bedrijven die alcohol of sigaretten produceren, en evenmin in beleggingsinstrumenten waarop rente betaald wordt. Het doelpubliek zijn institutionele beleggers en welvarende individuele beleggers in Azië en het Midden-Oosten.

EU maakt afspraken voor financiële crisis

De ministers van Financiën van de EU hebben op hun informeel overleg van afgelopen weekend afspraken goedgekeurd over een gezamenlijke strategie voor het geval er een financiële (vertrouwens)crisis uitbreekt. Snelle en volledige informatie staat daarin centraal.

De afspraken gelden voor de ministers van Financiën, de toezichthouders op de financiële sector en de verzekeringssector en de centrale banken. Het gaat ook om een gezamenlijk optreden bij vertrouwenscrisissen zoals bij de schandalen rond Enron of Ahold.

(bb)

Buitenlanders beleggen minder in dollars

Internationale beleggers kochten in maart voor 45,7 miljard dollar Amerikaanse financiële activa, zoals aandelen, schatkistcertificaten en bedrijfsobligaties. Dat is het laagste bedrag sinds oktober 2003, en een pak minder dan de 84,1 miljard dollar van februari. Volgens economisten kan het geringe enthousiasme voor beleggingen in Amerikaanse dollar erop wijzen dat buitenlandse beleggers hun vertrouwen in de Amerikaanse economie verliezen, als gevolg van de hoge tekorten op de begroting en op de lopende rekening. Na de publicatie van het cijfer gisteren verloor de dollar terrein tegenover de euro.

(bloomberg)Staking in Finse papiersector

Duizenden arbeiders legden gisteren de Finse papierfabrieken stil, nadat de cao-gesprekken tussen de vakbonden en de werkgevers in het weekend afgesprongen waren. Ook vandaag wordt er nog gestaakt in de Finse papierindustrie, maar er wordt ook opnieuw gepraat. Als die nieuwe onderhandelingen geen oplossing opleveren, komt er mogelijk een lock-out van twee weken, dreigt de Finse bosbouwfederatie. Twistpunten zijn onder meer het inzetten van tijdelijke arbeidskrachten en het stopzetten van de productie tijdens vakantieperiodes. De staking treft enkele van Europa's grootste papierbedrijven, zoals Stora Enso en UPM-Kymmene.

(reuters)