BRUSSEL - De Brusselse regering heeft beslist de registratierechten opnieuw te verlagen. Ze wil het bedrag waarop geen registratierechten moeten betaald worden, optrekken met 15.000 euro. De drempel wordt zo 60.000 euro of 75.000 euro in residentiële buurten. Dat heeft de Brusselse minister van Begroting en Financiën Guy Vanhengel laten weten.

Met de nieuwe maatregel besparen de kopers van een huis of appartement in een van de negentien Brusselse gemeenten 1.875 euro extra besparen bovenop de bestaande korting.

De nieuwe korting bedraagt dan 7.500 euro of 9.375 euro in de zones voorbehouden voor een versterkt huisvestingsbeleid. Nu bedraagt de vrijgestelde schijf nog 45.000 euro of 60.000 euro wanneer de woning is gelegen in een zogenaamde Ruimte voor Versterkte Ontwikkeling van de Huisvesting en Stadsvernieuwing (RVOHS).

Bijna 3 jaar geleden verlaagde het Brussels Gewest al eens de registratierechten bij de aankoop van een eerste gezinswoning. Wie geen eigenaar is van een andere woning, de woning koopt om er zelf te wonen en minstens 5 jaar in het gewest blijft wonen, betaalt geen registratierechten op de eerste schijf van de aankoop.

''De vastgoedprijzen zijn de afgelopen jaren echter in sterkere mate gestegen dan de koopkracht van mogelijke kopers, en dan vooral in het segment van de kleine en middelgrote woningen", aldus nog Vanhengel. "Daarom wil de Brusselse regering de bestaande vrijstellingen dan ook vanaf volgend jaar optrekken." De tekst ligt momenteel bij de Raad van State. Het is de bedoeling van minister Vanhengel dat de maatregel nog eind dit jaar kan worden gestemd in het Brussels Hoofdstedelijk Parlement.

Elk jaar veranderen in het Brusselse zo'n 15.000 woningen van eigenaar.