Nieuwe gevallen van H5N1-variant in China, Roemenië en Rusland
PEKING, BOEKAREST, MOSKOU - Analyses uitgevoerd door Britse experts hebben bevestigd dat er in Roemenië wel degelijk een tweede haard van het dodelijke H5N1-virus is aangetroffen. Dat werd ontdekt in Maliuc, in de Donau-delta. Dat heeft de Roemeense minister van Landbouw bekendgemaakt. "Bij twee stalen genomen bij een zwaan en een kip in Maliuc is het H5N1-virus aangetroffen", bevestigde Flutur. Het gaat om de tweede haard van het H5N1-virus in Roemenië. Eerder werd het hoog pathogene virus ook al teruggevonden in het dorp Ceamurlia de Jos. Maliuc ligt zestig kilometer ten noorden van Ceamurlia de Jos.

Ook Russische experts hebben de aanwezigheid van het op mensen overdraagbare H5N1-virus ontdekt in de streek rond Toula, zowat 300 km ten zuiden van Moskou. Dat bevestigde de Russische minister van Landbouw.

En ook in China duikt de vogelgriep opnieuw op. Voor het eerst sinds meer dan twee maanden zijn in China, in het gebied Binnen-Mongolië, nieuwe gevallen van vogelgriep gesignaleerd. In die regio stierven al 2.600 vogels aan het dodelijke H5N1-virus. Het virus, dat overdraagbaar is op de mens, is er opnieuw opgedoken op een boerderij, niet ver van hoofdstad Hohhot. "Het gros van de gestorven dieren zijn kippen", verklaarde een ambtenaar van het district Saihan, waar de infectiehaard zich bevindt, aan het Franse persagentschap AFP. Volgens hem gaat het om een kleine boerderij met minder dan 10.000 vogels, waaronder voornamelijk kippen, ganzen en pauwen.

Het ministerie van Landbouw heeft verschillende teams gestuurd om de getroffen boerderij en de onmiddellijke omgeving in quarantaine te plaatsen en ontsmettingsmaatregelen te nemen. De virushaard is onder controle en voorlopig werden geen andere gevallen ontdekt.

Het vorige geval van vogelpest in China dateert van augustus. Toen stierven er in de buurt van de Tibetaanse hoofdstad Lhasa 133 vogels en werden 2.475 andere vogels vernietigd.

China heeft al erg te lijden gehad onder het vogelgriepvirus, maar tot hiertoe zijn er officieel nog geen gevallen bekend waarbij het virus overgedragen werd op de mens.