Waar bleven de waarschuwingen?
Foto: ap
De studenten van de Virginia Tech University vragen zich af waarom de schutter niet werd tegengehouden. De Zuid-Koreaanse student heeft zelfmoord gepleegd. 32 slachtoffers zijn omgekomen.

De Amerikaanse vlaggen hangen halfstok. President George Bush wil hulde brengen aan de 32 dodelijke slachtoffers van de schietpartij op de Virginia Tech University. Hij gaat morgen in de loop van de dag een bezoek aan de familieleden van de slachtoffers brengen. De lessen op de universiteit zijn voor de rest van de week geschorst.

De schietpartijen heeft aan 33 mensen op de universiteitscampus het leven gekost, 32 slachtoffers en de dader. Vele politici en beleidsmakers zijn geschokt door het zinloze geweld.

In een eerste schietpartij zijn twee studenten omgekomen, enkele uren later zijn 30 studenten en professoren gevallen onder de kogels die een drieëntwintigjarige student op hen heeft afgevuurd. Volgens de politie is in de twee schietpartijen hetzelfde wapen gebruikt. Tot nu toe is niet duidelijk waarom de Zuid-Koreaanse student een bloedbad heeft aangericht. Er zijn extra gerechtelijke onderzoekers naar Virginia vertrokken om mee te werken aan het onderzoek.

 

Kon een tweede drama vermeden worden?

Een dag na het bloedbad vragen velen zich af waarom de verantwoordelijken van de universiteit en de politie na de eerste schietpartij niet onmiddellijk hebben ingegrepen. Er zijn immers twee uren verlopen na de dood van twee studenten in het studentencomplex West Ambler Johnston en de moordpartij op een andere plaats van de campus. In die periode werd de universiteit niet afgesloten en gingen de meeste lessen gewoon verder.

De eerste waarschuwing aan de studenten kwam in een email op 9:26, daarin stond dat er geschoten was in West Amber Johnston en werd aan de studenten gevraagd dat ze verdachte zaken aan de politie zouden rapporteren’’. Op dat moment was de tweede schietpartij al bezig.

Een half uur later waarschuwde een tweede email de studenten dat er een schutter op de campus was. Er werd hen gevraagd om binnen te blijven.

,,Ik vind dat de universiteit bloed aan haar handen heeft omdat ze niet in actie is geschoten na de eerste schietpartij’’, zei Billy Bason, die in West Ambler Johnston verbleef, het studentencomplex waar de eerste twee doden zijn gevallen. De rector van de Virginia Tech University, Charles Steger, verdedigt zich. Hij zegt dat de onderzoekers na de eerste schietpartij immers niet wisten dat de schutter zich nog op de campus bevond, omdat ze dachten dat hij misschien zelfmoord had gepleegd. De campuspolitie ging er in het begin van uit dat het om een huiselijke ruzie ging. ,,We hadden geen enkele reden om te denken dat er nog een tweede incident zou plaatsvinden’’, zei hij.