NPM en Ackermans & van Haaren nemen de leverancier van informaticadiensten Trasys over van Suez.

De overname verloopt via GIB, de gemeenschappelijke dochter van Ackermans & van Haaren (AvH) en de Nationale Portefeuillemaatschappij (NPM). Een overnamebedrag werd niet bekendgemaakt. Na afronding van de transactie zal ook het management van Trasys een minderheidsbelang nemen in het bedrijf.

Trasys is de informaticadochter van Tractebel Engineering. Het richt zich vooral op de financiële sector, de industrie, de luchtvaart, de nutssector en publieke instellingen. Trasys heeft vestigingen in Brussel, Hoeilaart, Charleroi en Mechelen, maar ook in Luxemburg en Londen. In Athene heeft het een centrum voor softwareontwikkeling. Er werken 550 mensen. In 2004 realiseerde het een omzet van 58,8 miljoen euro en een nettowinst van 1,45 miljoen.

NPM

De Nationale Portefeuillemaatschappij (NPM), een van de spilholdings uit de groep van de Waalse financier Albert Frère, maakte gisteren overigens bekend dat ze in 2005 464,6 miljoen euro nettowinst maakte. Dat is bijna een verdrievoudiging tegenover 2004. Het courant resultaat steeg met 31% tot 123,7 miljoen euro. Het gaat om de zogenaamde eng geconsolideerde resultaten, die volgens de NPM een betere weerspiegeling geven van de economische realiteit dan de volledig geconsolideerde rekeningen, die op 30 maart gepubliceerd worden.

De courante resultaten uit de financiële activa - participaties in onder meer Electrabel, IJsboerke, Pargesa, Quick, Taittinger/Le Louvre en Total - stegen met 21 procent tot 98,3 miljoen euro. De andere courante resultaten verdubbelden bijna tot 25,3 miljoen.

Daarnaast realiseerde de NPM 341miljoen euro meer- en minwaarden op participaties. Het leeuwendeel komt van meerwaarden op de verkoop van Taittinger/Louvre.