-  Algemeen
-  Auto
-  Chemie & Farma
-  Consumptie
-  Diensten
-  Energie & Grondstoffen
-  Financiën
-  IT & Telecom
-  Media & Internet
-  Transport

Algemeen

De ontwikkelingshelpster Jeanne Devos, de oprichter en artistiek directeur Franco Dragone van Dragone Group, voorzitter Michel Tilmant van ING Group en voorzitter Luc Vandevelde van Carrefour zijn de genomineerden voor de Vlerick Award 2006. De laureaat wordt op 21 april bekendgemaakt.

Auto

De komende drie jaar lanceert Renault 26 modellen. De helft van die lanceringen houden een uitbreiding van het bestaande gamma in. Renault wil de rendabelste Europese autoconstructeur worden.

Chemie & Farma

Het biotechnologiebedrijf Innogenetics heeft een akkoord gesloten met Third Wave Technologies Inc. waarbij Third Wave een niet-exclusieve licentie verkrijgt om hepatitis C-virus (HCV) genotyperingsproducten in de VS te verkopen. De overeenkomst maakt een einde aan het gerechtelijke octrooiproces tussen beide bedrijven.

Het Nederlandse chemieconcern DSM heeft vorig jaar de grootste winst in zijn geschiedenis behaald. De nettowinst verdubbelde bijna tot 527 miljoen euro. De vooruitzichten voor het eerste kwartaal waren minder rooskleurig.

Het aandeel van het biotechnologiebedrijf Devgen is gisteravond op Euronext Brussel liefst 20,51 procent hoger gesloten. Devgen had daar geen verklaring voor, ,,behalve het feit dat er meer kopers dan verkopers zijn''.

Zeven op de tien bedienden bij de verkochte logistieke afdeling Gevaert 8 van Agfa Gevaert stappen over naar Essers . Van de arbeiders stapt een kwart over naar het Limburgse transportbedrijf, dat Gevaert 8 midden januari kocht. Al wie overstapt naar Essers krijgt van Agfa gedurende tien jaar dezelfde arbeidsvoorwaarden als de huidige.

Consumptie

InBev brengt een vijfde soort Leffe op de markt: de Leffe 9°. Het gaat om een sterk blond abdijbier van hoge gisting, dat bedoeld is als degustatiebier. De verkoop van Leffe-bieren in ons land is de voorbije tien jaar met 130 procent gestegen.

De snelrestauratiegroep Quick geeft vanaf volgende week in haar Belgische restaurants aan wat de exacte voedingswaarde is van de verschillende maaltijden en snacks. Eenvoudige symbolen moeten de klant informeren over het aantal caloriëen, proteïnen, het vetgehalte, de hoeveelheid suiker en de hoeveelheid zout in een bepaald product.

Diensten

Marriott International, de grootste Amerikaanse hotelketen die wereldwijd actief is, heeft zijn winst in het vierde kwartaal met een kwart zien toenemen. Door de heropleving van de zakenreizen in de VS en Azië steeg de nettowinst tot 237 miljoen dollar.

Energie & Grondstoffen

Nuon en Essent willen fuseren. De twee grootste energiebedrijven van Nederland willen zich zo wapenen tegen een mogelijke overname door een buitenlands bedrijf. Beide bedrijven leveren ook aan Belgische kleinverbruikers.

De kmo Air Energy uit het Waalse Gembloers wil naar de beurs. Air Energy zal tegen eind 2006 in vijf jaar tijd 40 miljoen euro hebben geïnvesteerd in de oprichting van drie windmolenparken in Perwijs, Sombreffe en Marbais.

Financiën

American International Group, de grootste verzekeraar van de wereld, is bereid om ruim 1,6 miljard dollar te betalen om verder onderzoek naar fraude af te wenden. In een schikking aanvaardt AIG dat het boetes en schadevergoedingen moet betalen aan aandeelhouders, verzekeringsnemers en staatsfondsen.

Artemis, de holding van de Franse zakenman François Pinault, is dan weer veroordeeld tot het betalen van 241 miljoen dollar voor ongeoorloofde verrijking bij het departement verzekeringen van de Amerikaanse staat Californië. Tenzij Artemis beroep aantekent, gaat het om de laatste stap in het burgerlijke proces van de zaak Executive Life. Dat begon in 1998.

De investeringsmaatschappij Ackermans & van Haaren (AvH) en de Frère-holding NPM nemen samen alle aandelen van de Belgische IT-dienstverlener Trasys over van Suez. Financiële details zijn onbekend. De overname gebeurt via GIB, de gemeenschappelijke dochtervennootschap van AvH en NPM.

De vastgoedbevak Cofinimmo heeft het afgelopen jaar zijn nettoresultaat met 34 procent zien stijgen tot 89,5 miljoen euro. De groep verwierf vorig jaar voor 278 miljoen euro nieuwe gebouwen. Cofinimmo richt zijn blik ook steeds meer op de markt van serviceflats en rusthuizen.

De verzekeraar AIG Europe biedt in België een verzekering aan voor bepaalde kankerpatiënten die het financieel moeilijk hebben. De verzekering keert een forfaitaire vergoeding en een maandelijkse rente uit als bij de verzekerde een bepaald soort kanker wordt vastgesteld.

IT & Telecom

De computerfabrikant Acer heeft in het vierde kwartaal van 2005 zijn concurrent Toshiba verdrongen als 's werelds op twee na grootste notebookmerk, met een groei op jaarbasis van 66,7 procent. Dell bezet de eerste plaats.

Media & Internet

Roularta heeft in 2005 net geen 500 miljoen euro omzet geboekt. De West-Vlaamse mediagroep verwacht voor dit jaar ongeveer 525 miljoen euro omzet.

Het Finse uitgeversconcern Sanoma heeft het afgelopen jaar een nettoresultaat behaald van 228,4 miljoen euro of een stijging met 12 procent. In België bleef de netto omzet met ruim 184 miljoen euro nagenoeg stabiel.

Transport

De luchthaven van Charleroi ontvangt voornamelijk toeristen en mensen die op bezoek gaan bij vrienden en familie. Daarnaast verwerkt de luchthaven twintig procent zakenmensen. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van de luchthaven.

Rolls-Royce heeft in 2005 zijn winst bijna verdubbeld. De winststijging tot 581 miljoen euro weerspiegelt volgens de Britse producent van vliegtuigmotoren het herstel na de zware dip in de vliegtuigbouw na de aanslagen van 11 september 2001 in de VS.