De Europese beurzen hebben een erg goede week achter de rug. De daling van de olieprijzen en goede bedrijfsresultaten resulteerden in een stijging op weekbasis met 3,1 % voor de overkoepelende Dow Jones Stoxx 600 index. De Bel 20-index op Euronext Brussel ging afgelopen week met 2,9 % vooruit. Vrijdagavond werd met 2.562,48 punten het hoogste peil in twee jaar genoteerd.

De stijging van de Belgische noteringen werd op vrijdag gekleurd door de sterke halfjaarresultaten van grote namen als Fortis, Belgacom en Umicore. Belgacom steeg dankzij beter dan verwachte winstcijfers met 3,6 % tot 27,46 euro, de grootste winst sinds de beursintroductie van de telecommaatschappij in maart. Bij de telecombeleggers moest Mobistar met een verlies van 1,7 % het gelag betalen.

Ook de non-ferrogroep Umicore overtrof de verwachtingen van de analisten en zag de opgetrokken winstverwachting vertaald in een stijging met 3,25 % van het aandeel.

Ook Solvus, Artwork Systems en LSG zagen hun goede halfjaarcijfers doorgerekend in een hogere notering op de beurs. De uitzendgroep ging 2,7 % hoger, de wasmachineproducent 2,6 % en het Gentse softwarebedrijf zelfs 6,95 %. Duvel Moortgat steeg met 2,1% na de verkoop van de merknaam Freya Deli Fruit aan Konings.

De grote verliezer van de dag was Spector. De fotogroep ging in afwachting van haar halfjaarresultaten volgende week alvast 4,7 % lager. Ook Zenitel zag zijn aandeel 2,46 % achteruitgaan.