BELFAST - De Britse regering heeft een driedaagse conferentie belegd over het Noord-Ierse vredesproces, dat zes jaar na de hoopvolle Goede Vrijdag-akkoorden muurvast zit. Dat heeft de regering aangekondigd.

Premier Tony Blair nodigt alle Noord-Ierse katholieke en protestantse vertegenwoordigers en de Ierse premier Bertie Ahern uit in het Lancaster House in Londen, waar in 1998 ook de slotonderhandelingen plaatsvonden die toen geleid hebben tot een gedeeld katholiek-protestants zelfbestuur in Noord-Ierland.

In februari begonnen in de Noord-Ierse hoofdstad Belfast nieuwe onderhandelingen over het vredesproces, maar die hebben nog niet tot toenadering geleid.

Het Noord-Ierse zelfbestuur werd in oktober 2002 door de Britse regering opgeschort na een hele reeks conflicten. Directe aanleiding voor de opschorting waren een spionageschandaal en de gebroken belofte van het Iers Republikeins Leger (IRA) om volledig te ontwapenen.

Blair blijft benadrukken dat het zelfbestuur over Noord-Ierland pas weer wordt hersteld als alle partijen zich opnieuw achter de Goede Vrijdag-akkoorden scharen en het IRA zijn belofte om te ontwapenen nakomt.

De jongste verkiezingen leverden zowel aan protestantse als aan katholieke zijde winst op voor radicale partijen die tegen een gedeeld zelfbestuur zijn.