Azië reageerde verheugd op een verhoging van de soevereine kredietwaardigheidsrating van China door Standard & Poor's. Het ratingagentschap baseert zich daarvoor op de sterke economische groei in China. De MSCI Asia-Pacific Ex-Japan Index steeg met 0,4% tot 242,64 punten, het hoogste peil sinds april 2000. De index is al tien opeenvolgende dagen aan de winnende hand. De ontwikkelde landen in de regio, Japan en Zuid-Korea, zagen hun beurzen wel dalen als gevolg van nieuwe zorgen over de goedkope dollar.

Ook in Europa was er weer aandacht voor de negatieve effecten van de dollar. Grote exporteurs als Bayer en BASF duwden de beursindex lichtjes omlaag, ondanks de aanhoudende overnamespeculatie rond sommige aandelen. Gisteravond was het de Franse supermarktreus Carrefour die het voorwerp werd van geruchten over een overname door het Amerikaanse Wal-Mart.

De Dow Jones Stoxx 50 Index verloor 0,3% tot 2.733 punten. De Stoxx 600 beperkte de daling tot nog geen 0,1%. De Euro Stoxx 50 deed er zelfs 0,1% bij.

De Duitse chemie- en farmareus Bayer verloor 1,1% tot 23,38 euro. Het bedrijf maakt veel kosten in euro, maar haalt een derde van zijn omzet in Noord-Amerika. Concurrent BASF verloor 0,6% tot 42,14 euro. Het Franse Thomson, de grootste verkoper van tv's in de VS, daalde met 1,6% tot 15,81 euro.

Er waren ook heel wat resultaten die de beleggers en analisten bezighielden. De Britse doe-het-zelfgroep Kingfisher klom met 3,6% tot 308 pence dankzij betere winstcijfers dan verwacht. De Britse distributiegroep GUS steeg met 1,5% tot 760 pence.

De geruchtenmolen rond Carrefour leverde het Franse distributieaandeel 4,3% winst op tot 42,9 euro. Waarnemers achten een overnamebod door Wal-Mart zeker niet onmogelijk, maar noemen de timing onwaarschijnlijk. Carrefour wenste gisteravond niet te reageren, terwijl nog gewacht werd op een reactie van Wal-Mart.

De Ierse farmagroep Elan leidde de stijgers van de Stoxx 600 met een winst van 27% tot 8,75 euro. Haar Amerikaanse partner Biogen Idec zal in de VS een vergunning aanvragen voor de verkoop van een behandeling tegen multiple sclerose, Antegren. Dat nieuws komt vroeger dan verwacht. Biogen steeg daardoor op Nasdaq met 20% tot 53,23 dollar.

Het Zwitserse Serono, de producent van een concurrerende behandeling, verloor 5,2% tot 880 Zwitserse frank. Schering, een andere concurrent, verloor 2% tot 39,2 euro.

Terwijl de blue chips in Amerika stabiliseerden, won de Nasdaq wat terrein met de hulp van de halfgeleideraandelen. Die belangrijke sector profiteerde van gunstige vooruitzichten bij Broadcom en een gunstig verdict voor Rambus van de concurrentiewaakhond FTC. Rond de middag stond de Dow Jones bijna onveranderd op 10.714 punten, terwijl de Nasdaq Composite 0,4% won tot 2.087 punten. Rambus sprong 34% hoger tot 34,54 dollar nadat de FTC had geoordeeld dat het bedrijf de concurrentieregels niet heeft geschonden. Er liep een onderzoek tegen het bedrijf omdat het zitting had in commissies die technische normen voor de chipindustrie bepalen, terwijl het tegelijk probeerde patenten te krijgen voor dergelijke halfgeleiders.