BRUSSEL De omzet van het Nederlandse winkelconcern Vendex KBB is vorig jaar bijna stabiel gebleven indien geen rekening wordt gehouden met overnames. Voorzichtige consumenten lokten ook in het vierde kwartaal nog een lichte omzetdaling uit, zo blijkt uit voorlopige cijfers.

De gisteren gepubliceerde resultaten zullen met aandacht bestudeerd worden door de kandidaat-overnemers van het concern, dat onder meer de Hema- en Brico-ketens uitbaat. Maandag werd bekend dat twee combinaties van private equity-fondsen een bod voorbereiden op het bedrijf: het Amerikaans-Nederlandse duo KKR/Alpinvest en de Britse tandem Permira/Cinven.

Teleurstellend is vooral dat het vierde kwartaal (november tot en met januari) over de hele lijn negatief was (de omzet daalde met 0,2% tot 1,181 miljard euro), behalve voor de doe-het-zelf-activiteiten (+12,1% tot 288 miljoen). Die laatste stijging was vooral te danken aan de overname van winkels van Leroy Merlin in ons land. Zonder die overnames zag Vendex zijn kwartaalomzet met 2,6% dalen.

De noodlijdende Nederlandse warenhuisformule Vroom & Dreesman, die geleid wordt door de Belg Dirk Goeminne, incasseerde in het vierde kwartaal een omzetdaling met 9,3% tot 215 miljoen euro. Ook de diverse modeketens - Hunkemöller, Claudia Sträter en M&S - deden het slecht (-5,2%). Vendex wijst erop dat dit te wijten is aan de algemeen dalende consumptie op de Nederlandse nonfood-markt. Relatief gezien deden we het wel goed omdat we in ,,vrijwel alle sectoren'' marktaandeel wonnen, aldus het bedrijf.

Ook het hele boekjaar 2003 was geen grand cru voor de winkelreus. De jaaromzet steeg met 3% tot 4,488 miljard euro, maar bleef ongeveer gelijk indien je de overnames niet meetelt. Naast doe-het-zelf (+14,9%) konden ook de Bijenkorf (+1,2%), Hema (+0,6%) en de modeketens (+0,2%) een lichte stijging optekenen. Doe-het-zelf was vorig jaar goed voor 27,3% van de groepsomzet, Hema levert 20,9% en V&D 18%. De Vendex-groep telde eind januari wereldwijd 1.767 winkels, 94 meer dan een jaar eerder. De definitieve resultaten volgen op 6 april.

(wdp)