BERLIJN - De SPD van huidig kanselier Gerhard Schröder zal bij de komende parlementsverkiezingen in Duitsland niet alleen moeten afrekenen met de CDU van kandidaat-kanselier Angela Merkel, maar ook met een linkse alliantie van de zogenaamde Wahlalternative Arbeit und Soziale Gerechtigkeit (WASG) en de links-radicale PDS. De vroegere voorzitter van de SPD, Oskar Lafontaine, is de bezielende kracht achter de WASG.

De linkse alliantie gaat een felle strijd voeren tegen de omstreden 'Agenda 2010' met sociale en arbeidsmarkthervormingen van Schröder. Dat kondigde Lafontaine vandaag in Berlijn aan. Lafontaine bestempelde het beleid van de huidige kanselier als ,,sociale afbraak'' en ,,niets anders als een herverdeling van onder naar boven''. In de Bundestag zit er geen partij meer die opkomt voor de werknemers, de werklozen en de gepensioneerden, zo luidde het.

De PDS is de opvolger van de SED, de vroegere staatspartij van de DDR. Midden deze maand wordt de partij omgedoopt worden in "de linkse partij". De PDS heeft alleen voet aan de grond in het oosten van Duitsland. In het westen is ze slechts een splinterpartij.

Schröder verloor afgelopen vrijdag een vertrouwensstemming in het Duitse parlement. Dat maakte de weg vrij voor vervroegde verkiezingen bij onze oosterburen. De stembusgang vindt wellicht plaats op 18 september.U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig