BRUSSEL - Sinds begin juli loopt bij de VRT-radio een proefproject waarbij de luisteraar programma's kan downloaden, die hij nadien kan beluisteren wanneer en waar hij maar wil. Daarnaast biedt de VRT ook podcast-abonnementen aan.

Dat is een abonnement op een radioprogramma, te vergelijken met een tijdschriftabonnement. ,,Telkens er een nieuwe uitzending van het programma is, wordt ze automatisch naar je pc gedownload'', legt Rutger Beckers van de VRT uit.

Het proefproject loopt tot eind dit jaar. In een eerste fase worden vier radioprogramma's ter beschikking gesteld als download en als podcast: 'De bende van Marconi' (Radio 1), 'Peper en zout' (Radio 2), 'De geluidsfabriek' (Klara) en 'De afrekening' (Studio Brussel).

De uitzendingen kunnen dan beluisterd worden met een mp3-speler of op een computer, zonder dat er een internetverbinding nodig is.

De openbare omroep biedt sinds oktober 1997 radionieuwsbulletins aan via de website. Sinds 2001 volgden de volledige radionetten on line. In november van vorig jaar lanceerde de openbare omroep een eigen radiospeler. Sindsdien zijn alle uitgezonden programma's on demand te beluisteren. Maar daarvoor is wel een internetverbinding nodig.