Licentieproblemen voor hybride dvd-speler van Koreaanse LG
De hybride dvd-speler van LG, die zowel HD-DVD als Blu-Ray speelt, komt mogelijk nooit op de markt.

Boven de BH-100, de eerste dvd-speler die zowel HD-dvd-schijfjes als Blu-Ray-films kan afspelen (DS 5 januari) , pakken zich donkere wolken samen. De speler, een product van de Koreaanse fabrikant LG, zal, in de vorm zoals hij nu bestaat, hoogstwaarschijnlijk nooit de markt halen. Dat meldt de technologiewebsite Betanews.

Het probleem is dat het toestel niet overweg kan met de interactieve menu's op een HD-dvd en dat het daardoor waarschijnlijk geen licentie zal krijgen van de HD-dvd-stuurgroep. Die heeft de HD-dvd-standaard ontwikkeld en stelt dat een speler enkel het HD-dvd-logo krijgt, als hij alle mogelijkheden van het formaat ondersteunt.

De hybride speler van LG kan dan wel probleemloos HD-dvd-films afspelen, maar ondersteuning voor de zogenaamde HDi ontbreekt echter. Daardoor kunnen bijvoorbeeld menu's en andere interactieve features op een HD-dvd niet getoond worden. Zonder die ondersteuning voor HDi mag LG ook niet zeggen dat de BH-100 HD-dvd ondersteunt, aldus de stuurgroep. Als LG dit wel doet, bestaat de kans dat de Koreanen aangeklaagd worden voor misbruik van het HD-dvd-logo.

LG liet het nieuwe toestel (dat later dit jaar voor zo'n 1.200 dollar op de markt zou komen) vorige week voor het eerst aan het grote publiek zien. Dat gebeurde op de Consumer Electronics Show in Las Vegas.

De BH-100 moest de verwarring bij consumenten over de incompatibele videoformaten Blu-Ray en HD-dvd verhelpen. Die verwarring zorgt er ook mee voor dat nog geen enkel van de twee formaten echt is doorgebroken.

Of LG van plan is om de HDi-mogelijkheden alsnog aan de BH-100 toe te voegen, is niet bekend.

(fpe)