Capital-E, een fonds gelieerd aan Imec, verhoogt zijn durfkapitaal tot 50 miljoen voor de instap in micro-elektronicabedrijven.Capital-E bestaat pas sinds begin vorig jaar en speelde in op het Arkimedes-programma van de Vlaamse overheid dat als doel heeft de creatie en doorgroei van jonge technologiebedrijven in Vlaanderen te stimuleren.

Vanuit het Arkiv-programma ontstond een dozijn nieuwe durfkapitaalfondsen, zogenaamde Arkiv's die mikken op investeringen in de TMT-sector (technologie, media). Opvallend is dat heel wat van die fondsen aan banken gelieerd zijn. Toch zitten er ook een paar entrepreneurial gedreven initiatieven tussen, zoals Big Bang Ventures van Barend van den Brande en Capital-E rond Pascal Vanluchene (ex-Imec), Wim De Graeve (destijds medestichter van Clear-to-Pay) en Marc Wachsmuth (ex-Gimv).

Vanluchene, Wachsmuth en De Graeve zijn alledrie ingenieurs (de eerste twee burgerlijk ingenieur) en wisten voor hun fonds Imec, het grootste onafhankelijke onderzoekscentrum voor micro-elektronica, als belangrijke partner aan te trekken. Gerard Van Acker, voormalig algemeen directeur van de Gimv en onafhankelijk bestuurder bij Imec, is voorzitter van Capital-E. Imec is al eerder betrokken geweest bij durfkapitaalinitiatieven, zoals dat van IT Partners, maar het is de eerste keer dat het zelf rechtstreeks geld op tafel legde, zo'n 10 miljoen euro. ,,De bedoeling voor Imec is op een gestructureerde manier een portefeuille uit te bouwen", zegt Van Luchene, geestelijke vader van het fonds. ,,Met Capital-E zetten we een hefboom op de kennis van Imec. Micro-elektronica is onze focus", zegt De Graeve. Capital-E is sinds januari 2006 operationeel en haalde in een eerste ronde 36 miljoen euro op. Eind deze maand wordt de tweede ronde afgesloten waardoor het fonds over 50 miljoen euro beschikt. Onder meer Sofina trad toe als belangrijke institutionele aandeelhouder.

,,Technisch werken we met twee fondsen, waardoor de beperkingen eigen aan een Arkiv (slechts één deal per jaar en beperkt in omvang) geen rem worden op de uitbouw van de portefeuille. Er is in voorzien dat beide fondsen na vijf jaar samensmelten. We zien het de facto als één geheel", zegt Wachsmuth, die zes jaar lang voor de Gimv werkte.

Eén investering van Capital-E is ondertussen bekend. De instap in het Limburgse chipbedrijf AsicAhead dat in november 4 miljoen euro aantrok. Capital-E trad toen als enige nieuwe investeerder toe. Van de bestaande investeerders injecteerden de Limburgse Reconversiemaatschappij, Icos Vision Systems-voorzitter Jos Verjans, Software Holding & Finance van Leo Billion, en het Allegro Investment Fund (van Alex en Johan van den Bossche van Krypton, dat werd overgenomen door Metris) vers geld.

,,Onze focus is puur micro-elektronica, maar we willen spreiden tussen incubatieprojecten en meer rijpe, zeg maar later stage -investeringen", zegt De Graeve. Dat om tot een zekere risicospreiding te komen. Momenteel werkt Capital-E op twee incubatiedossiers. Beiden ogen bijzonder beloftevol, op voorwaarde dat de technologie werkbaar blijkt. ,,Het verschil tussen ons en de meeste andere Arkiv's is dat onderzoekers en ondernemers die een interessant idee hebben, bij ons terecht kunnen voor de uitwerking van hun project. De meesten verkiezen in hun zetel te blijven zitten en zeggen hen: ,,Kom eens binnen zes maanden terug als je al verder staat", zegt Vanluchene.

De initiatiefnemers hopen om via hun nauwe band met Imec, met wie ze inzake investeringen een voorkeurrecht ( right of first refusal) hebben afgesloten en wiens infrastructuur ze ook mogen gebruiken, toegang te hebben tot de topspelers in de sector. Dat wordt een belangrijke factor om in deze snelwijzigende branche tot de beste deals te komen.

,,We hebben niet enkel de ambitie om de Imec-kennis te verzilveren maar ook om buitenlandse initiatieven naar Imec en ons te brengen", zegt Wachsmuth. Bundelen van technologische kennis wordt een belangrijk onderdeel in de uitbouw van Capital-E dat nu al verder kijkt. ,,In een verdere toekomst willen we tot een Europees fonds komen in micro-elektronica. Dit is een eerste aanzet."