Drogba laat Olifanten feesten
Didier Drogba neemt zijn ploegmaats op sleeptouw voor een vreugdedans. Foto: © AP
Ivoorkust is goed bezig zijn favorietenrol waar te maken op de Afrika Cup. De WK-ganger plaatste zich voor de finale na 1-0-winst tegen Nigeria. Chelsea-spits Didier Drogba scoorde de goal voor Ivoorkust, dat zeven spelers met een Belgisch verleden opstelde.

Bij Ivoorkust kwamen zes spelers aan de aftrap die nog in onze competitie aan de slag waren. Zokora speelde nog bij Genk, Eboué, Boka, Touré, Romaric en Yapi Yapo braken door bij SK Beveren. PSV-spits Arouna Koné (ex-Lierse) mocht invallen. Op de bank zat ook Beveren-doelman Copa, Aruna Dindane (ex-Anderlecht) is geblesseerd naar huis.

Maar zijn spitsbroeder Didier Drogba kan het ook alleen. Kort na rust ving hij een lang bal op van Romaric (een paar maanden geleden nog het slachtoffer van een zwaar verkeersongeval) en deponeerde die netjes onder de Nigeriaanse doelman. Ivoorkust domineerde de hele match tegen de Super Eagles, maar kon de score niet meer uitbreiden.

Geen nood, de Olifanten mogen vrijdag de finale spelen. ,,Dit was nochtans niet onze beste wedstrijd'', zei bondscoach Henri Michel. ,,Voor de finale moeten we beter zijn. Maar toch ben ik uiteraard tevreden.''

Ivoorkust won al één keer de Afrika Cup, in 1992. Sindsdien haalden ze nooit meer de finale. Nu staan de Olifanten er weer en kunnen ze hun status van beste Afrikaanse voetballand van het tornooi officieel maken. In de vorige ronde moest ook Kameroen er al aan geloven.

Jean-Marc Guillou, directeur van Beveren, blijft maar klagen dat elf spelers uit zijn Ivoriaanse Academie te weinig zijn en dat ook Junior, Sanogo, Diabis en Marco en Arsène Né hun plaats in de WK-selectie hebben. Het zal moeilijk voor hen worden om naar Duitsland te mogen, want de keuze bij Ivoorkust is bijzonder groot.

Ex-Gentenaar baalt

Verliezer Nigeria speelde met Yobo, Enakarhire (ex-Standard) en Odemwingie (ex-La Louvière). Bondscoach Augustine Eguavoen, die nog bij Kortrijk en AA Gent speelde, baalde. ,,We voetbalden niet goed, maar Drogba scoorde uit buitenspel'', vloekte hij.