BRUSSEL - De vakbonden op de luchthaven van Zaventem dreigen met harde acties na de zomermaanden, als er tegen dan geen oplossing is voor de luchthaven van Zaventem. Dat verklaarde vakbondsman Lode Verschingel (ACV) aan de VRT.

De activiteiten op de luchthaven van Zaventem liggen onder vuur door de aanhoudende rechtszaken van zowel buurtbewoners als de Brusselse regering. In het Nieuwsblad op Zondag suggereerde federaal minister van Mobiliteit Landuyt daarom aan de vakbonden om ook een rechtszaak aan te spannen, om het recht op hun jobs op te eisen. De vakbonden gaan niet op die vraag van Landuyt in. Maar ze willen de komende weken wel met de verschillende betrokken partijen - Biac, buurtbewonercomités en de diverse regeringen - rond de tafel gaan zitten om een oplossing uit de brand te slepen.

Komt er tegen september geen oplossing, dan dreigen ze met harde acties, van algemene stakingen tot blokkeringen en bezettingen. ,,De werknemers zijn boos aan het worden en willen zekerheid over hun jobs en hun toekomst'', aldus Verschingel. Er werken op en rond de luchthaven tienduizenden mensen.

De deadline voor een nieuw wetgevend initiatief voor Zaventem is half oktober. Een arrest van het Brusselse Hof van Beroep legitimeert de strenge Brusselse geluidsnormen, waardoor tegen dan voor elk vliegtuig dat boven Brussel vliegt, een dwangsom moet worden betaald. Vliegen op Zaventem wordt dan onmogelijk.