Fossett doet eerste transatlantische vlucht over
CLIFDEN - De Amerikaanse miljonair-avonturier Steve Fossett en zijn copiloot Mark Rebholz hebben afgelopen weekend met succes de eerste transatlantische vlucht die de Britse piloten John Alcock en Arthur Whitten-Brown in juni 1919 maakten, overgedaan.

Net als Alcock en Whitten-Brown vloog het tweetal in een tweedekker van het Canadese Newfoundland naar het Ierse Clifden. Alcock en Whitten-Brown deden er zestien uur en twintig minuten over, Fossett en Rebholz hadden enkele tientallen minuten langer nodig. In tegenstelling tot hun Britse voorbeelden landden zij niet in een moeras, maar keurig op een golfbaan.

Fossett (60) en Rebholz (52) vertrokken uit St. John's, Newfoundland, om 19.20 uur lokale tijd (1.20 uur zondag Belgische tijd). Zij landden bij Clifden om 17.04 uur lokale tijd (18.04 uur onze tijd).

Fossett is houder van verscheidene wereldrecords met ballonvaarten, zeiltochten, paragliders, zeppelins en vliegtuigen. De vlucht met de tweedekker was voor hem vooral een uitdaging omdat het ging om een toestel zonder moderne stuurinrichting. Om de vlucht zo echt mogelijk te maken, was afgezien van modern instrumentarium. De enige concessie was een moderne radio. Voor alle zekerheid droegen beide piloten wel een overlevingspak.