De verkoop van overheidsgebouwen aan Cofinimmo smukt de begroting met 593 miljoen euro op.

De aankondiging van de verkoop komt er één dag nadat het Rekenhof nog in een kritisch rapport vorige verkopen van overheidsgebouwen aan de privé-sector hekelde vanwege de grote waardevernietiging.

De overheid verkoopt 67 gebouwen, meestal kantoorgebouwen, aan de nieuw op te richten bevak. Die bevak betaalt daarvoor, inclusief registratierechten, 647 miljoen euro aan de staat. Een stukje van de overnameprijs wordt betaald door overname van een bestaande leasingschuld van 74 miljoen euro. Tel daarbij dan weer een ,,voorschot'' van 20 miljoen euro op verwachte meerwaarden die de bevak bij zijn latere beursgang zal boeken, en de overheid kan in de begroting van 2006 zo'n 593 miljoen euro inschrijven.

Opvallend is dat de ,,staatsbevak" een stuk groter wordt dan gedacht. Dat komt omdat de privé-partner Cofinimmo, een beursgenoteerd vastgoedfonds, voor 525 miljoen euro vastgoed inbrengt in natura. De staat van zijn kant verwerft 10 procent van het kapitaal door een financiële injectie.

De nieuwe bevak, die nog geen naam heeft, heeft de ambitie om zo snel mogelijk naar de beurs te trekken. Cofinimmo zal ongeveer één derde van de aandelen op de beurs laten noteren, goed voor een geschatte verkoopopbrengst van 200 miljoen euro. De bevak, die nog opgericht moet worden en een vergunning moet aanvragen bij toezichthouder CBFA, wil in een latere fase naar de beurs. ,,Zodra de markt zich goed aandient'', zegt Serge Fautré, de ceo van Cofinimmo. ,,Maar we hebben twaalf maanden de tijd."

(pdd)