BRUSSEL - Beleggers houden van gefocuste bedrijven want dat is de beste manier om tot een gefocuste belegging te komen. Afsplitsingen van divisies is één van de technieken om tot éénduidige bedrijven te komen en onderwaardering weg te werken. Soms is het ook een teken van gebrek aan alternatieven.

NEEM nu de afsplitsing van de IT-groep Dolmen van de discountketen Colruyt. Die kwam er nadat Fortis vergeefs een jaar lang had geprobeerd een koper te vinden. De slechte conjunctuur in de informaticamarkt maakte dat een goede verkoopprijs er niet inzat, waarop Colruyt het bedrijf cadeau deed aan zijn aandeelhouders.

Ook bij Umicore is er een voorgeschiedenis van de afsplitsing. Ruim twee jaar geleden was een fusie van de koperafdeling met het kleinere Lamitref nog een optie. Umicore was in zijn fusiekeuze beperkt vanwege mogelijke problemen met de concurrentie-autoriteiten.

Door divisies die niet passen bij de kernactiviteiten af te stoten, creëren bedrijven meer gefocuste bedrijven en dat appreciëren beleggers. De niet-passende entiteit toespelen aan de aandeelhouders is meteen een klare breuk. Een bedrijf dat een entiteit zelf naar de beurs brengt (er aandeelhouder van blijft en de verkoopopbrengst op zak steekt), blijft dubbelzinnigheid creëren. Daar kunnen zelfs ego's meespelen en de ambitie van het management om het geld zelf uit te geven in plaats van het aan de aandeelhouder te geven.

De appreciatie van de belegger bij een afsplitsing uit zich in een betere waardering van het geheel, waarbij de som der delen meer is dan het geheel. Door de afsplitsing krijgt de belegger de kans om zelf zijn accenten te leggen. Beleggers geloven niet meer in conglomeraten en holdings die zogezegd de schokken voor de belegger opvangen doordat ze ,,compenserende'' activiteiten hebben.

Bij Umicore is de afsplitsing van de koperdivisie de kroon op het transformatieproces dat het bedrijf de afgelopen jaren onderging. Bij CMB, de kampioen inzake afsplitsingen, speelde er ook een familiaal gegeven. De broers Saverys die hun eigen weg wilden gaan na het overlijden van hun vader.

CMB is nu opgedeeld in drie bedrijven: CMB, Exmar (gastankers) en Euronav (olietankersDrie, vier jaar geleden zouden dergelijke opsplitsingen nog onmogelijk geweest zijn. Toen eisten institutionele beleggers grote liquide bedrijven met marktkapitalisaties van meer dan 1 miljard euro. Tegenwoordig mogen het ook middelgrote tot kleinere bedrijven zijn. De voorwaarde is wel dat ze een duidelijke identiteit hebben en kunnen ingepast worden in de globaliseringstrend.

Niet alle afsplitsingen zijn een succes. Barconet, dat in 2000 zijn eigen beursnotering kreeg, kon de verwachtingen niet inlossen en werd uiteindelijk opgekocht. Volgens sommigen was de afsplitsing niet meer dan een eerste stap in de verkoop van het bedrijf.

De Brusselse beurs is wellicht nog niet aan zijn laatste afsplitsing toe. Er is iets te zeggen voor Solvay dat uit chemie en farma bestaat en vooral toekomst ziet in farma. Agfa heeft een medische en grafische divisie maar zou wel eens als Barconet kunnen eindigen.

(pdd)